Ministeries moeten haast maken met nieuwe Franchisewet

Laatste update 17 mei 2019 Leestijd: 4 min

Zowel MKB-Nederland als het Franchise Netwerk Nederland, twee organisatie waar BOVAG ook lid van is, hebben deze week dringende oproepen gedaan aan de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Justitie en Veiligheid, om haast te maken met het voorstel voor de franchisewet. Het is inmiddels drie maanden na het sluiten van de consultatie op het voorstel en er is nog geen reactie. Ondertussen gebruiken franchisegevers dit vacuüm om de huidige contracten in hun voordeel aan te passen.

“Franchisegevers dekken zich vooruitlopend op de nieuwe wet in en de ontwikkelingen in de markt gaan snel", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. "We kunnen niet nog een jaar wachten en die kant dreigt het wel uit te gaan.” Volgens de voorzitter hebben de franchisegevers wettelijke maatregelen de afgelopen jaren gedwarsboomd. “Ze namen de onder leiding van toenmalig minister Kamp overeengekomen Franchisecode niet over, en hadden ook bezwaar tegen een wettelijke verankering daarvan. Dat heeft al met al jaren gekost.” Inmiddels werkt staatssecretaris Keijzer van EZK, mede na aandringen van het Franchise Netwerk Nederland (FNN), aan een nieuwe wet die weer balans moet brengen in de verhouding tussen franchisenemers en -gevers. “Dat waarderen we”, zegt Vonhof. Maar hij vreest dat het proces opnieuw veel te lang gaat duren omdat de franchisegevers tegenwerken. “Het moet nog naar de Raad van State en naar de Kamer. Dat zou eerst allemaal nog voor de zomer gebeuren, maar het ziet ernaar uit dat dat niet wordt gehaald.”

Ondertussen zien MKB-Nederland en het Franchise Netwerk Nederland (FNN) dat franchisegevers in afwachting van de wet nog snel eenzijdig de overeenkomsten aanpassen. Zo schroeven ze de looptijden op, zodat ze straks als de wet er is nog geen nieuwe contracten hoeven te maken waarvoor dan strengere regels gelden. Ook worden er vaker voor de franchisegever voordelige bepalingen opgenomen over direct sales en e-commerce, waarmee ze rechtstreeks de concurrentie kunnen aangaan met hun eigen franchisenemers.

Dealercontract geen franchisecontract

Ook BOVAG ziet dat franchisegevers/fabrikanten zich roeren. Er komen dealercontracten voorbij waarin is opgenomen dat dit géén franchisecontracten zijn en waarin franchisenemers ook niet als zodanig worden beschouwd. Geert Brummelhuis, als branchemanager BOVAG Autodealers betrokken bij het franchisedossier, is daar ontstemd over: “Dealercontracten zijn franchisecontracten, daar is geen twijfel over. Dat sommige fabrikanten zich nu zo proberen in te dekken, geeft wel weer aan dat de Franchisewet snel nodig is om de contractverhoudingen iets evenwichtiger te krijgen.”

Hoogste prioriteit

Franchise Netwerk Nederland stuurde vorige week een dringende brief aan Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming. In de brief doet de organisatie een dringend verzoek aan de minister om de Franchisewet, ondanks de volle werkagenda van het ministerie van Justitie en Veiligheid, op dit moment de hoogste prioriteit te geven.

MKB-Nederland deed deze week via een persbericht een dringend verzoek aan staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om het wetsvoorstel snel af te ronden omdat bescherming van franchisenemers nu keihard nodig is.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring