Europese koepelorganisatie voor rijscholen: dit zijn de speerpunten

Laatste update 24 mei 2019 Leestijd: 3 min

De European Driving Schools Association (EFA) is in mei bij elkaar gekomen, en ook afdelingsvoorzitter Frank Hoornenborg en branchemanager Jos van den Broek van BOVAG Rijscholen waren daar als Nederlandse vertegenwoordiging bij aanwezig. De EFA is bedoeld als kennisuitwisseling tussen de verschillende landen. Ook voeren zij gezamenlijk een sterke lobby bij Brussel en de Europese Unie, waar de toekomstige wetgeving in de Europese Rijbewijsrichting wordt vastgelegd. Tijdens de bijeenkomst zijn zeven speerpunten vastgelegd.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren zet EFA in op de volgende speerpunten:
  1. Training en examinering voor ADAS-systemen: “het begint niet in de showroom, maar bij opleiding”.
  2. Aanpassing van de automaatcode: steeds meer landen zitten op één lijn en EFA gaat (samen met BOVAG) gericht lobbyen bij de Driving License Committee (DLC) van de EC Mobility & Transport.
  3. Tweede fase naar model Oostenrijk: waarbij beginnende bestuurders in het eerste jaar nadat zij hun rijbewijs gehaald hebben een aantal terugkomdagen volgen. Dit levert naar verluidt circa veertien procent minder verkeersdoden.
  4. Levenslang leren: het leertraject stopt niet na het behalen van het rijbewijs.
  5. Verbetering van examinering (theorie en praktijk).
  6. Verbetering kwaliteit van training voor instructeurs.
  7. Ontwikkeling in opleiding en training als gevolg van trend naar meer ‘automated’ voertuigen. De chauffeur wordt steeds meer een ‘operator’.    
Om deze speerpunten met de landen de komende jaren verder invulling te geven, zet de EFA meer in op invloed bij de Europese commissie voor Mobility & Transport. Verder haalt de EFA steeds meer data en kennis op in alle landen (denk aan ‘best practices’) om het grote belang van de sector meer onder de aandacht te brengen. Ten slotte zet EFA steeds meer in op samenwerking met grote, verkeersveiligheidbevorderende trajecten.

Ten slotte hebben tijdens de tijdens de bijeenkomst de aanwezige leden de Spanjaard Enrique Lorca Sánchez unaniem gekozen tot nieuwe voorzitter van de EFA.

EFA-MB-(1).jpg
EFA2-MB-(1).jpg

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring