Datadeelcoalitie van start, BOVAG doet mee

Laatste update 17 mei 2019 Leestijd: 2 min

BOVAG ondertekende dinsdag samen met negen andere organisaties uit diverse branches een intentieverklaring voor de vorming van een Datadeelcoalitie. Dit initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is bedoeld om concrete afspraken te maken om data tussen verschillende sectoren makkelijker te kunnen delen.

Door data te delen kunnen bedrijven maatschappelijke en economische kansen verzilveren. Wanneer bedrijven uit verschillende sectoren data met elkaar gaan delen, gaat waardevolle informatie niet meer verloren. Meerdere en langere ketens van bedrijven kunnen daarmee gaan profiteren van datadeling, vooral als data op dezelfde manier wordt opgeslagen.

Datadeling in het mkb

Het initiatief van het ministerie van EZK volgt uit de resultaten van een onderzoek eerder dit jaar, waaruit bleek dat het mkb behoefte heeft aan bevordering van de mogelijkheden om data te delen.  Daarom zijn geïnteresseerde datadeelinitiatieven, brancheverenigingen, bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar gebracht, zodat zij de Datadeelcoalitie kunnen vormen. EZK is geen onderdeel van de coalitie, maar werkt vooral faciliterend door partijen samen te brengen en te ondersteunen.

Afspraken over data delen

Het doel van de coalitie is om afspraken te maken over datadeling op basis van een aantal concrete ‘use cases’. In de cases wordt onderzocht hoe datadelen tussen sectoren in de praktijk werkt. De afspraken die daar uit voortkomen moeten het mogelijk maken om straks data makkelijk, veilig en vertrouwd tussen sectoren te delen. De afspraken kunnen daarna door de coalitie worden vastgelegd in een afsprakenstelsel.
Naast BOVAG ondertekenden ook de volgende partijen de intentieverklaring op 9 mei: JoinData, iSHARE, SBR Nexus, GO FAIR, BOVAG, Verbond van Verzekeraars, BDCV (Big Data Value Center), KPN, NEN en Visma Connect. Diverse andere organisaties hebben inmiddels ook aangegeven mee te willen doen met de Datadeelcoalitie.

Lees meer data van delen op www.nederlanddigitaal.nl

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring