België stelt lage btw voor op fietsaanschaf

Laatste update 03 april 2019 Leestijd: 3 min

De Belgische Kamercommissie Financiën heeft het voorstel goedgekeurd om de btw op de aankoop van een nieuwe (elektrische) fiets te verlagen van 21% naar het lage tarief van 6%. De Europese Commissie dient echter eerst te bepalen of ook het product fiets onder het lage btw-tarief mag vallen en dat is hoogst twijfelachtig. BOVAG houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten.

Het Belgische voorstel is een maatregel om het gebruik van de fiets aan te moedigen in België. Daar kost het grote moeite om mensen op de fiets te krijgen; er wordt de helft minder nieuwe fietsen verkocht dan in Nederland en de fietsinfrastructuur kan niet tippen aan de onze. In Nederland geldt het lage btw-tarief in elk geval wel voor reparaties, maar de aanschaf van een fiets is volgens Europese regels daarvan uitgesloten en valt onder het hoge tarief.

Buurlanden

Er wordt nog een flinke slag om de arm gehouden voor het akkoord op de btw-verlaging. Het voorstel moet namelijk eerst goedgekeurd worden door de Belgische Plenaire Kamer. Vervolgens moet de Belgische regering dit voorleggen aan de Europese Commissie, wat op zijn vroegst na de komende verkiezingen zal zijn. Ten slotte zal de Europese Commissie het voorstel dan voorleggen aan de buurlanden, waaronder Nederland, Duitsland en Luxemburg. BOVAG doet in elk geval alvast navraag bij het Nederlandse ministerie van Financiën over de situatie en zal uiteraard ook hier pleiten voor een btw-verlaging, indien Europa akkoord gaat. Indien het beperkt zou blijven tot België, trekt BOVAG natuurlijk ook aan de bel met het oog op de positie van fietsverkopers in de grensstreek.

De Belgische branchefederatie Traxio schat de haalbaarheid van de plannen laag in. Als het al doorgaat, verwachten zij dat dit op zijn vroegst volgend modeljaar ingaat.

Verkiezingsstunt

De Belgische branchefederatie Traxio schat de haalbaarheid van de plannen laag in en noemt het ‘een verkiezingsstunt’. “Het voorstel moet namelijk eerst worden goedgekeurd door de Plenaire Kamer, die hierover in de loop van april zal beslissen. Daarna zal de volgende regering dit voorstel moeten voorleggen aan de Europese Commissie, die op haar beurt enkele maanden of jaren de tijd zal nemen om deze aanvraag af te wijzen of goed te keuren. Deze aanvraag zal trouwens naar alle waarschijnlijkheid door Europa worden geweigerd”, aldus Traxio.

Ook BOVAG zocht uit of dit plan doorgang kan vinden en concludeert dat het zeer twijfelachtig is of deze btw-verlaging door de Europese Commissie komt.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring