Informatie RDW tijdelijke regeling tachograaf

Laatste update 07 juni 2019 Leestijd: 4 min

Alle bedrijven die voertuigen hebben aangemeld voor de noodprocedure tachograaf, hebben inmiddels aanvullende informatie ontvangen. Het gaat hierbij om voor keuren van voertuigen in opbouw die nog niet voorzien zijn van een slimme tachograaf. Hieronder de belangrijkste punten voor iedereen die voertuigen hiervoor heeft aangemeld.

  • De keuring en tenaamstelling moet plaatsvinden vóór 1 oktober 2019;
  • De afgiftedatum van het CVO moet liggen vóór 15 april 2019; LET OP er zijn voertuigen aangeleverd die een afgifte datum CVO hebben vanaf 15 april. Deze komen dus niet in aanmerking en moeten voor 15 juni gekeurd worden of voorzien worden van een andere tachograaf.
  • Het voertuig is geen trekker ondanks deze eventueel toch op het overzicht staat (betreft namelijk geen af-/ombouw). Bij de keuring zullen we hierop toezien;
  • De aanvrager moet tijdens de keuring een verklaring overleggen waarin de volgende tekst is vermeld:
Hierbij verklaar ik, ondergetekende,  dat het voertuig  van het merk …. met VIN…..  voorkomt op de lijst van 27 mei 2019 inzake overzicht voertuigen ontbreken slimme tachograaf 2019. Dit voertuig heeft een af-/ombouw en kan als zodanig niet vóór 15-06-2019 ter keuring worden aangeboden.
Datum/ naam /handtekening
Deze verklaring mag worden samengevoegd met verklaring omtrent de fabricagedatum.

 
Ter informatie:
- De vastgestelde datum eerste toelating bij de keuring na het overleggen van de verklaring is bindend en kan niet worden gewijzigd.
- Indien per ongeluk een voertuig als ‘nieuw’ is geregistreerd door een fout van de RDW kan na kentekening een correctie worden verzocht van de datum eerste toelating.
- Als het voertuig reeds vóór 15 juni 2019 door de RDW is goedgekeurd en is voorzien van een kenteken echter het voertuig is nog niet tenaamgesteld, dan moet het voertuig vóór 15 juni 2019 worden tenaamgesteld.
 

Verzekering en motorrijtuigenbelasting

Naar aanleiding van deze noodprocedure is ook de vraag gekomen: vanaf wanneer moet het voertuig verzekerd zijn met tenminste een WA verzekering en vanaf wanneer moet er Motorrijtuigenbelasting betaald worden.
 
Voor beide zaken is de ‘Datum tenaamstelling’ van toepassing.

 
Bij de RDW hebben we nagevraagd welke data (Datum eerste toelating, Datum tenaamstelling, Datum eerste afgifte Nederland) zij gaan hanteren bij de voertuigen van de noodprocedure. De RDW heeft laten weten dat de datum waarop het voertuig voor de keuring bij de RDW wordt aangeboden, ook de Datum tenaamstelling en de Datum eerste afgifte Nederland wordt. De datum APK is een jaar na de productiedatum/datum CVO
 
De Datum eerste toelating wordt, indien deze via het VIN herleid kan worden aan de productiedatum (datum van fabricage), gesteld op de datum van fabricage.
 
In onderstaand voorbeeld is een en ander verduidelijkt.
 

Welke data komen er in het Kentekenregister?

Als u gebruik maakt van de nieuwe noodprocedure voor incomplete voertuigen en de volgende gegevens zijn bijvoorbeeld van toepassing:
Data-kentekenregister-(1).jpg

 
 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring