Britse tachograafkaarten in Nederland

Laatste update 13 juni 2019 Leestijd: 4 min

Door aanhoudende problemen bij de levering van tachograafkaarten voor de slimme tachograaf, wijkt leverancier Kiwa naast Kroatië nu ook uit naar Groot-Brittannië. De Britse kaarten hebben een volledige looptijd en wijken alleen wat uiterlijk betreft af van de Nederlandse kaarten. Dit in tegenstelling tot de Kroatische kaarten waarvan de looptijd tot 15 juli 2019 is. Kiwa is al gestart met de uitgave van deze kaarten.

Met een geldige G1-werkplaatskaart mag, zolang deze geldig is en dus ook na 15 juni 2019, nog steeds een eerste generatie Digitale Tachograaf worden geijkt. Alleen om een G2 (slimme) tachograaf te ijken, is een G2-werkplaatskaart nodig. Iedereen die nog in het bezit is van een werkplaatskaart die alleen geschikt is voor het ijken van een eerste generatie Digitale Tachograaf en deze wil vervangen, kan bij Kiwa een nieuwe aanvraag indienen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Kroatische kaart

Maakt u nu gebruik van een tijdelijke Kroatisch G2-werkplaatskaart volgens de speciale regeling die Kiwa in maart/april samen met BOVAG en RAI Vereniging ontwikkelde? Dan moet u deze zo snel mogelijk gaan vervangen want deze kaart is immers geldig tot en met 15 juli 2019.

Bestuurderskaarten

Als een bus of vrachtwagen is uitgerust met een slimme tachograaf, dan mag de chauffeur een geldige G1-bestuurderskaart blijven gebruiken om de rij- en rusttijden te registreren. Wilt u toch gebruik maken van de nieuwste opslagmogelijkheden, zoals de GPS-locatie van het voertuig, dan heeft u een G2-bestuurderskaart nodig. Het aanvragen van een G2-bestuurderskaart kan hier.

Wissel ten onrechte uitgegeven G1-kaarten om

Lidstaten mogen van de Europese Commissie geen eerste generatie (G1) kaarten uitgeven met een ingangsdatum van 15 juni of later. Kiwa heeft deze kaarten helaas al wel uitgegeven. Deze ongeveer vijfhonderd kaarten moeten worden vervangen door de G2 bestuurders- en bedrijfskaarten (te herkennen aan het gedrukte ‘G2’ links onderaan de kaart). Kaarthouders hebben hierover bericht gekregen van Kiwa. Wij raden u aan om zelf te controleren of u een dergelijke kaart heeft ontvangen en contact te zoeken met de Kiwa als u geen bericht heeft ontvangen.

Verschijning eerste Britse bestuurders- en bedrijfskaarten

Alle G2 bestuurders- en bedrijfskaarten met een ingangsdatum van 15 juni tot en met 21 juni zijn vorige week geproduceerd. Houders van deze kaarten kunnen sinds donderdag 6 juni een afspraak maken voor het leveren van de kaarten. De bestuurders- en bedrijfskaarten hebben een normale looptijd van vijf jaar.

Nederlandse G2-tachograafkaarten

De verwachting van Kiwa is dat de Nederlandse G2-tachograafkaarten eind juni worden geleverd.
Voor meer informatie over de uitgifte van de tachograafkaarten kunt u terecht op de website van Kiwa.


Meer informatie over de tijdelijke regeling
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring