BOVAG zet zich in voor meer gebruik van rijhulpsystemen (ADAS)

Laatste update 20 juni 2019 Leestijd: 4 min

BOVAG heeft samen met 41 andere partijen het ADAS Convenant ondertekend. Het doel daarvan is het gebruik van rijhulpsystemen in de praktijk te vergroten, omdat deze belangrijk zijn bij het verbeteren van de verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming op de weg. BOVAG zet zich specifiek in om ADAS te integreren in het rijonderwijs en om de voorlichting aan consumenten in het aankoopproces van nieuwe auto's te verbeteren.

Tijdens het ITS European Congress op maandag 3 juni is bekend gemaakt welke organisaties zich gezamenlijk gaan inzetten om het veilige gebruik van Advanced Driver Assistance Systems (kortweg: ADAS) in drie jaar met minimaal twintig procent te verhogen. Die doelstelling is vastgelegd in het ADAS Convenant, dat inmiddels door 42 publieke – en private organisaties (de ‘ADAS Alliantie’) is ondertekend. Al die organisaties hebben ook hun eigen uitvoeringsplan met concrete acties opgesteld. Minister Cora van Nieuwenhuizen voegde tijdens het congres de daad bij het woord met de lancering van de nieuwe online community ‘Slimonderweg.nl’.
 
ADAS, ook wel aangeduid als rijhulpsystemen, worden beschouwd als opmaat naar de zelfrijdende auto. Nu al kunnen deze systemen bijdragen aan de verbetering van verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming op de weg. “Geweldig, dat zoveel organisaties, elk vanuit hun eigen discipline, actief een bijdrage willen leveren om het veilige gebruik van ADAS, die daadwerkelijk aan die doelen bijdragen, te stimuleren”, zegt Ilse Harms, senior adviseur gedrag en smart mobility van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Onbekend maakt ongebruikt

Uit recent onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat ADAS, gemiddeld gezien over de verschillende typen, bij grofweg vijftig procent van de automobilisten in Nederland onbekend is. Desondanks is de aanwezigheid van ADAS in het Nederlandse wagenpark sinds 2015 licht gestegen. Bestuurders lijken niet goed op de hoogte te zijn van de aanwezigheid, de werking of het juiste gebruik van ADAS in de eigen auto. Daar ziet BOVAG dan ook een taak voor zichzelf weggelegd. Met de ondertekenig van dit convenant belooft de brancheorganisatie te onderzoeken op welke wijze (verkoop)adviseurs voorlichting kunnen geven over ADAS in het orientatie-, verkoop en afleverproces van nieuwe auto's.
Daarnaast zal BOVAG zich samen met partijen als het CBR en IBKI inzetten om de meest gebruikte ADAS-systemen gefaseerd en betaalbaar te integreren in het rijonderwijs en -examen.

Brede alliantie

De ADAS Alliantie bestaat uit veel verschillende organisaties, die allemaal op een of andere manier te maken hebben met ADAS. Dat zijn niet alleen de bekende brancheverenigingen, maar bijvoorbeeld ook schadeherstellers, opleidingsinstituten, dataproviders en overheden. In het stimuleren van het veilige gebruik van ADAS hebben al die organisaties een eigen rol. De ADAS Alliantie wil aan de hand van de ingeleverde uitvoeringsplannen de samenwerking tussen de deelnemende partijen op specifieke vlakken bevorderen.

Slimonderweg.nl

Slimonderweg.nl is een online community waar weggebruikers elkaar informeren en waar fact-based informatie wordt gedeeld, over de kansen en de risico’s van slimme mobiliteit, zoals rijhulpsystemen. De community is een initiatief van ANWB, RAI Vereniging, Provincie Noord-Holland, CBR en het Ministerie van I&W. Onderdeel van de lancering van dit platform vormt een online game, waarmee iedere bestuurder zijn of haar kennis over ADAS kan testen. Wie aantoont deze materie goed te beheersen, ontvangt het ‘slimme rijbewijs’.

ADAS Alliantie

De ADAS Alliantie bestaat uit een kernteam, met vertegenwoordigers van de RAI Vereniging, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANWB, Aon, BOVAG, en het Verbond van Verzekeraars.
Daarnaast hebben de volgende organisaties zich aangesloten: Achmea, Arcadis, Carglass, CBR, Euro NCAP, Fleet360, FOCWA, Future Mobility Network, gemeente Rotterdam, gemeente Tilburg, Hastig, HELLA Benelux, Innovam, IVA Driebergen Business School, Malin, Nederlandse Kampeerauto Club, Pilkington Benelux AGR, ProDrive Academy, Provincie Noord-Brabant/SmartwayZ, Provincie Noord-Holland, Provincie Overijssel, RDW, ROF (Friesland), Royal HaskoningDHV, Rijkswaterstaat, SWOV, Syndesmo, The Plan B Company, TNO, TU-Delft, TUe, Vereniging Zakelijke Rijders, VMS Insight, VNA, VOC, VVCR en VWE.
 
Lees meer op www.adasalliantie.nl

 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring