Nieuwe zienswijze DNB: BOVAG Garantie is geen verzekering

Laatste update 05 februari 2019 Leestijd: 3 min

Uit de aangepaste garantie-Q&A op de website van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat BOVAG Garantie toch niet opgevat hoeft te worden als een verzekering. Iets wat BOVAG van meet af aan heeft betoogd. Voor BOVAG-bedrijven en hun klanten is dat goed nieuws. Het betekent business as usual, in plaats van ingrijpende veranderingen in het verkoopproces, zoals een eigen AFM-vergunning of contract met verzekeraar als verbonden bemiddelaar.

Diverse landelijke media droegen in september 2017 de BOVAG Garantie ten grave omdat die omgebouwd zou moeten worden naar een verzekering. Een en ander zou het gevolg zijn van een tekstuele aanpassing in een Q&A op de website van DNB. Nadere beschouwing van die aangepaste tekst leerde dat er op dat moment inderdaad ruimte was om de BOVAG Garantie als een verzekering te interpreteren. BOVAG vond die interpretatie echter zeer onterecht, en bovendien zou die grote consequenties hebben voor BOVAG-leden, die de BOVAG Garantie niet langer of alleen door forse aanpassingen en investeringen zouden kunnen blijven aanbieden. Daarbij werd ook duidelijk dat het belang van de consument zeker niet gediend was met die interpretatie: het aantal keren dat BOVAG Garantie wordt aangeboden, zou naar verwachting namelijk drastisch dalen. De ontstane ophef mondde zelfs uit in Kamervragen. Waarbij de kern van de vragen was of het consumentenbelang wel gediend was met de aangepaste zienswijze.

Begrip

BOVAG heeft goed contact gehad met DNB en ook met het ministerie van Financiën. Dat leidde tot een consultatie van marktpartijen over een nieuwe Q&A 'Garanties in koopovereenkomsten: wel of geen verzekering?’ waarvan de definitieve versie recent is gepubliceerd. Conclusie na die exercitie is dat BOVAG Garantie niet als verzekering hoeft te worden aangemerkt. 

Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter BOVAG: “We zijn erkentelijk dat DNB met BOVAG in gesprek is gegaan en ook oog had voor onze kant van de zaak. We hebben altijd veel vertrouwen gehad in de juiste status van de BOVAG Garantie en we hebben onze leden dan ook steeds geadviseerd om BOVAG Garantie gewoon te blijven aanbieden. Dat vertrouwen blijkt ook uit de vorig jaar gelanceerde eigen occasionwebsite viaBOVAG.nl, waarop BOVAG Garantie de hoofdrol speelt. De BOVAG Garantie is inmiddels ruim vijftig jaar een begrip en wekt terecht veel vertrouwen bij autokopers. De voorwaarden zijn immers opgesteld in nauwe samenwerking met ANWB en Consumentenbond. BOVAG streeft ernaar de BOVAG Garantie de komende jaren verder te versterken. Op naar de volgende vijftig jaar.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring