De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Meest gestelde vragen over loonsverhoging MvT
0%
Terug

Meest gestelde vragen over loonsverhoging MvT

Laatste update 08 februari 2019Leestijd: 0 min
Artikel header afbeelding

Per 1 februari 2019 zijn de lonen van werknemers die vallen onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven verhoogd met 81 euro. Dat besluit roept vragen op.

Vragen als: krijgen parttimers ook 81 euro loonsverhoging of hoe gaan we om met oproepkrachten die per uur krijgen betaald? Daarom heeft BOVAG de meest gestelde vragen over deze loonsverhoging voor u op een rijtje gezet.

Cao-partijen hebben afgesproken om de loonsverhoging van 83 euro te laten ingaan per 1 februari 2020. Vanaf die datum moeten de lonen dus verhoogd worden.

In de cao MvT is bepaald dat het voor de werknemer geldende salaris en de salaristabellen worden verhoogd. Dit betekent dat de loonsverhoging geldt voor alle werknemers die op 1 februari 2020 in dienst zijn. De loonsverhoging geldt dus ook voor BBL’ers, oproepkrachten, leerlingen en verkopers.

Ook werknemers die meer verdienen dan de cao voorschrijft, hebben recht op de loonsverhoging. Vanwege de keuze voor een cao-verhoging in een vast bedrag in plaats van een percentage gaan werknemers die stevig boven cao betaald worden er procentueel minder op vooruit dan werknemers die volgens cao worden betaald.

Voor de werknemer die valt onder de toepassing van de Participatiewet geldt uitsluitend de salarisverhoging op basis van de aanpassing van de tabel Wet Minimumloon (WML).

Ja. De loonsverhoging geldt namelijk voor alle werknemers die op 1 februari 2020 in dienst zijn. Dit geldt dus ook voor werknemers die het minimumloon verdienen. De salarisgroep A/WML wordt niet aangepast, deze blijft op het wettelijk voorschreven niveau. Daardoor is het wel mogelijk om werknemers in te schalen op het WML wanneer zij na 1 februari 2020 in dienst komen. Zij krijgen de verhoging dus niet.

Nee. Op basis van artikel 3 lid 2 cao MvT is de verhoging voor een parttimer naar rato van het aantal uren dat hij/zij werkt ten opzichte van een 38-urige werkweek. Heeft u een werknemer in dienst die bijvoorbeeld 19 uur per week werkt, dan heeft deze werknemer recht op een cao-verhoging van 41,50 euro per maand.

De cao is gebaseerd op een 38-urige werkweek. Voor werknemers die minder dan 38 uur per week werken, gelden de cao-bepalingen naar rato, maar in de cao staat niet dat de arbeidsvoorwaarden aangepast moeten worden wanneer een werknemer volgens contract meer dan 38 uur per week werkt. Dus in principe blijft de loonsverhoging € 100,- bij een gemiddelde werkweek van meer dan 38 uur.

Voor medewerkers die ADV in geld krijgen uitbetaald, zit het net even anders. Na de loonsverhoging is een ADV-uur meer geld waard. Het uurloon op basis van een 38-urige werkweek stijgt immers door de loonsverhoging (zie ook de vraag ; hoe hoog is de loonsverhoging per uur). De omzetting van ADV-tijd naar geld moet opnieuw berekend worden. Daardoor stijgt het salaris van een medewerker die 40 uur werkt met ADV in geld met meer dan €100,-.

Oproepkrachten worden vaak per uur uitbetaald. Ook zij hebben recht op de loonsverhoging. Voor hen moet het uurloon dus worden verhoogd met de cao-verhoging. De cao geeft een ruilvoet voor de omzetting naar een uurloon, namelijk 0,607% bij een 38-urige werkweek. Als het uurloon van de oproepkracht gebaseerd is op een fulltime salaris bij een 38-urige werkweek, dan is de cao-verhoging per uur € 0,61.

Ja. De cao-verhoging is namelijk onafhankelijk van het functioneren van de werknemer. Alle medewerkers die op 1 februari 2020 in dienst zijn, hebben recht op de verhoging. Dit geldt dus ook voor medewerkers die niet goed functioneren en voor medewerkers die ziek zijn.

Nee. Vanwege het minimumkarakter van de cao MvT mag u niet van de cao afwijken wanneer dit nadelig is voor de werknemer. Dit geldt voor alle onderdelen van de cao, dus ook voor de cao-verhoging. In de cao is bepaald dat de feitelijke lonen per 1 februari 2020 verhoogd worden met 83 euro. Al uw medewerkers hebben minimaal recht op deze verhoging per genoemde datum.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.