BOVAG wil duidelijkheid over regels rondom gebruik werkplaatskaart

Laatste update 08 februari 2019 Leestijd: 3 min

BOVAG krijgt veel vragen over het verscherpte toezicht op tachograafgerelateerde werkzaamheden, en in het bijzonder over wanneer de werkplaatskaart gebruikt mag worden. Ook in de media is er momenteel aandacht voor tachograaffraude, naar aanleiding van het ILT-rapport. BOVAG is in gesprek met de overheid en branchepartijen om een einde aan de onduidelijke regelgeving te maken.

In de praktijk komt het voor dat de RDW voorschrijft dat de werkplaatskaart alleen voor tachograafgerelateerde werkzaamheden gebruikt mag worden, terwijl een aantal truckfabrikanten adviseert om dit ook te doen bij bijvoorbeeld het uitvoeren van een software-update. Aad Verkade: “Dit is wat BOVAG betreft een onwerkbare situatie, waar snel duidelijkheid over moet komen. We begrijpen dat u in tijd van grote drukte niet zit te wachten op dit soort uitdagingen. Hierin mag u de steun en actie verwachten van uw branchevereniging. BOVAG is daarom in gesprek gegaan met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de RDW.” Ook vond op 28 januari een overleg plaats waar naast BOVAG en RDW ook beide importeurs van tachografen, fabrikant DAF en enkele truckdealers aanwezig waren.

Op basis van de uitkomsten van deze gesprekken én de verplichtstelling van de smart tachograaf in juni 2019 zal BOVAG u de komende tijd via de nieuwsbrief en mogelijk in bijeenkomsten informeren.

Voorlopig advies:

  • Gebruik voorlopig de werkplaatskaart uitsluitend voor echt tachograafgerelateerde werkzaamheden. Leg in alle andere gevallen waarbij het toch nodig was de kaart te gebruiken dit goed vast op de werkorder én de factuur aan de klant.
  • Uw keurmeester en/of tachograaftechnicus heeft de meest recente opleiding gevolgd om zijn erkenning te krijgen. Vertrouw vooral op zijn kennis en overrule dit niet vanwege haast, drukte of omdat een voertuig echt de weg op moet. Zowel uw bedrijf als uw klant kan hierdoor later in de problemen komen. 
  • Zorg ervoor dat ook uw aftersalesmanagement en werkplaatsplanner(s) goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving. Zo is het niet toegestaan dat de werkplaatskaart buiten de geregistreerde locatie gebruikt wordt. De kaart moet te allen tijde op de werkplaats aanwezig blijven.
  • Meld eventuele misstanden, ervaringen met controles of onredelijke sancties direct via truckdealers@bovag.nl. Zo nodig nemen wij contact met u op om het te bespreken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring