Extra hulp van scholieren?

Laatste update 02 mei 2019 Leestijd: 3 min

Na de eindexamens staan veel scholieren te popelen om een zakcentje bij te verdienen in hun lange zomervakantie. Voor veel bedrijven is dit ook de ideale periode om klussen op te pakken die in drukke tijden zijn blijven liggen. Waar moet u op letten als u scholieren inhuurt?

1. Vanaf welke leeftijd mogen jongeren vakantiewerk doen?

Scholieren mogen vanaf 13 jaar lichte werkzaamheden uitvoeren. Ze mogen maximaal 4 weken per jaar (3 weken aaneengesloten) 35 uur per vakantieweek en 7 uur per dag werken. De werkdag moet plaatsvinden tussen 7.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds en niet op zondag. Vanaf 15 jaar mogen jongeren mogen maximaal 6 weken per jaar werken (4 weken aaneengesloten). Ze mogen 8 uur per dag en 40 uur per vakantieweek werken. 15-jarigen mogen niet na 21.00 uur 's avonds werken. Ze mogen wél op zondag werken mits ze op zaterdag vrij zijn. De regels rondom werk voor 16- en 17-jarigen zijn nagenoeg hetzelfde als die voor volwassenen. Deze jongeren mogen maximaal 45 uur per week en 9 uur per dag werken. Ze mogen niet ’s nachts, als oproepdienst of overwerken.

2. Wat voor werk mogen vakantiewerkers doen?

Jongeren van 16 en 17 morgen bijna elk soort werk doen. Ze mogen alleen nooit gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren of in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Zijn er toch risicovolle werkzaamheden? Dan moet er deskundig toezicht zijn. Onder de 16 jaar moeten werkzaamheden  altijd onder toezicht van een volwassene plaatsvinden. Ook moet het werk van deze jongeren beperkt zijn toch lichte hand- en spandiensten. Denk hierbij aan vakkenvullen of auto’s poetsen. Ze mogen niet met machines werken en ook zij mogen geen gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren of in aanraking komen met gevaarlijke stoffen.

3. Hoeveel moet je een vakantiewerker betalen?

Voor jongeren onder de 15 bestaat er geen minimumloon. Redelijkerwijs kunt u met deze kinderen het minimumloon voor 15-jarigen afspreken. Bij vakantiewerk is sprake van een normale (kortlopende) arbeidsovereenkomst. Daarom moet er ook gewoon loonbelasting worden betaald en premies worden ingehouden van het salaris. De vakantiekracht kan deze grotendeels terugvragen via de Belastingdienst. Vakantiemedewerkers hebben ook recht op vakantiegeld. U kunt in het contract afspreken dat het vakantiegeld maandelijks of bij het beëindigen van het dienstverband wordt uitbetaald. Vakantiewerkers vallen gewoon onder de cao en hebben net als reguliere werknemers recht op toeslagen bij avond- en weekenddiensten.

4. Wat leg je vast in een arbeidscontract?

Wilt u een vakantiemedewerker onder de 16 aannemen? Vraag dan eerst toestemming aan de ouders en leg deze toestemming vast door ze mee te laten tekenen op het arbeidscontract. Vakantiemedewerkers kunnen bij een uitzendbureau of bij uzelf in dienst komen. In het tweede geval heeft BOVAG voorbeeldarbeidscontracten voor bepaalde tijd waarbij rekening wordt gehouden met de cao’s. U kunt ze hieronder downloaden.



Meer weten? Kijk op de website van de rijksoverheid. Vragen? Bel met BOVAG Ledenadvies via 030 659 53 00

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring