BOVAG ontwikkelt visie op toekomst pensioen

Laatste update 20 september 2018 Leestijd: 2 min

Het huidige pensioenstelsel lijkt niet toekomstbestendig en daarom heeft BOVAG samen met leden een visie ontwikkeld op de nabije toekomst van het bedrijfstakpensioen.

Het Nederlandse pensioenstelsel van bedrijfstakpensioenregelingen, waaronder ook de pensioenregeling voor de metaal-, techniek-, motorvoertuigen- en tweewielersector, kent het principe van beschikbare-uitkeringssysteem oftewel salaris-diensttijdsysteem. Dit is een vorm van sparen voor een pensioen waarbij het pensioenfonds het beleggingsrisico voor zijn rekening neemt. Dit systeem lijkt door demografische en economische ontwikkelingen niet langer houdbaar. Al enige jaren spreken landelijke werknemers- en werkgeversorganisaties met het kabinet over een nieuw pensioenstelsel, waarbij mogelijk gekozen gaat worden voor het principe van een beschikbare-premiesysteem. BOVAG heeft zich op deze komende discussie willen voorbereiden door een pensioenvisie te ontwikkelen. In dit dossier leest u alles over BOVAG’s principes voor een goede pensioenvoorziening oftewel de BOVAG Pensioenvisie 2025.

Zeven principes

BOVAG heeft principes voor een goede pensioenvoorziening voor de lange termijn willen ontwikkelen, met als kenmerken: ambitieus, strategisch, als ‘stip op de horizon’. Het gaat om zeven principes voor een goede pensioenvoorziening, waaraan BOVAG alle ontwikkelingen op pensioengebied de komende jaren zal toetsen. 

Deze pensioenvisie zal de komende jaren steeds getoetst en zo nodig aangepast worden aan maatschappelijke discussies en ontwikkelingen op pensioengebied en is tevens een leidraad voor de beoordeling van eventuele voorstellen van landelijke werknemers- en werkgeversorganisaties voor aanpassingen aan het huidige pensioenstelsel.

Klik hier voor de pensioenvisie

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring