Actualisatie Erkende Maatregelen Energiebesparing baart BOVAG zorgen

Laatste update 19 oktober 2018 Leestijd: 3 min

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de lijsten met Erkende Maatregelen Energiebesparing actualiseren. De nieuwe lijsten moeten van kracht worden met ingang van 1 januari 2019. Ondernemers kunnen tot 3 november reageren op de conceptlijsten met geactualiseerde maatregelen via een internetconsultatie. BOVAG heeft alvast gereageerd en stelt vast dat er nog een hoop moet gebeuren om de nieuwe lijsten goed te laten aansluiten op de dagelijkse praktijk van ondernemers.

Wat is er aan de hand?

In de wet staat dat bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken, alle energiebesparende maatregelen moeten treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Om ondernemers eenvoudiger aan de regels te laten voldoen, is enkele jaren geleden per sector de erkende Maatregelenlijst Energiebesparing afgesproken tussen overheid en bedrijfsleven. Deze branchespecifieke lijsten zijn doorgerekend door specialisten op een terugverdientijd van vijf jaar. Voor leden van BOVAG zijn er lijsten voor mobiliteitsbedrijven met garagefunctie, tank- en wasbedrijven en autoschadeherstelbedrijven. BOVAG is sinds 2015 betrokken geweest bij het opstellen van de lijsten. Nu we enkele jaren verder zijn, wil het ministerie van EZK de lijsten actualiseren: de lijsten zijn geüniformeerd en uitgebreid met nieuwe maatregelen.

Wat vindt BOVAG van de actualisatie?

BOVAG is een warm voorstander van energiebesparing, zeker als de voorgeschreven maatregelen zich binnen een termijn van vijf jaar laten terugverdienen. De wijze waarop de jongste actualisatie is aangepakt, baart ons echter zorgen. BOVAG heeft ten eerste het gevoel dat er te weinig tijd voor actualisatie is uitgetrokken. Ten tweede kunnen wij niet nagaan of er serieus gekeken is naar de opmerkingen die BOVAG eerder heeft ingediend. Ten derde is er nauwelijks overleg of dialoog in de actualisatiefase geweest, waardoor de geactualiseerde maatregelenlijsten een hoog eenzijdig opgelegd karakter lijken te hebben. Een terugkomdag of terugkoppeling wat er met de ingediende commentaren is gedaan, is wat BOVAG betreft het minimaal noodzakelijke om voldoende draagvlak voor de actualisatie te bewerkstelligen. BOVAG rekent erop dat het ministerie de opmerkingen alsnog verwerkt tot een realistische lijst met maatregelen, zodat ondernemers met een goed gevoel aan de slag kunnen met energiebesparingsmaatregelen.

Lijst maatregelen en reactie BOVAG

De volledige lijst met maatregelen vindt u hier. Let op dat u naar uw eigen sector (autoschade, mobiliteit, tank/was) kunt scrollen. De reactie van BOVAG op de voorgestelde maatregelen vindt u hier.

Reageer hier op de internetconsultatie

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring