Voertuiggegevens importkeuring weer te krijgen bij RDW

Laatste update 02 november 2018 Leestijd: 3 min

RDW verstrekt de voertuiggegevens bij een importkeuring sinds half september rechtstreeks, digitaal aan de Belastingdienst. Daarmee is de brief met voertuiggegevens voor de importerende partij (bedrijf, particulier etc.) komen te vervallen. En dat is erg onhandig voor het doen van de correcte aangifte en de verrekening van de btw met de Duitse verkoper. Na overleg tussen BOVAG, Belastingdienst en RDW is nu geregeld dat de brief met voertuiggegevens door de importerende partij sinds deze week op te vragen is bij RDW.

De Belastingdienst is bezig met automatisering van het aangifteproces BPM. Sinds 1 november moet de aangifte worden uitgeprint en verzonden naar de Belastingdienst. De bekende brievenbus bij het RDW keuringsstation verdwijnt. De brief wordt gezonden naar de Belastingdienst en daar ingescand en vervolgens geautomatiseerd verwerkt.

Brief vervalt

De RDW identificeert het voertuig en geeft sinds half september de gegevens van de auto digitaal door aan de Belastingdienst. Vanaf half september is de brief met voertuiggegevens voor de importerende partij (bedrijf, particulier etc.) komen te vervallen. Deze is immers al digitaal verzonden aan de belastingdienst. Dat is echter vervelend voor degene die de auto heeft geïmporteerd, bijvoorbeeld een BOVAG-autobedrijf. Doordat die niet langer beschikt over de vereiste gegevens uit de brief,  is het doen van een correcte BPM-aangifte lastig en controle op wat er in het RDW-systeem komt (en waarover de Belastingdienst later belasting heft) zelfs onmogelijk. Ook zijn er negatieve gevolgen voor de afspraken over teruggave van te veel betaalde btw door de Duitse verkoper.

Btw

Wanneer een ondernemer een voertuig in Duitsland koopt, mag de verkopende partij het 0% btw-tarief toepassen als hij aan de Duitse Belastingdienst kan aantonen dat het om de verkoop van een voertuig gaat dat binnen Europa wordt geregistreerd. De Duitse ondernemer wil niet het risico lopen op een naheffing van de btw doordat dat bewijs niet in orde is. Daarom is in de handel het gebruik ontstaan dat de Nederlandse koper een Duitse auto koopt en betaalt inclusief btw. Wanneer de Nederlandse koper de benodigde papieren (waarmee de export kan worden aangetoond) naar de Duitse verkoper zendt, wordt het btw-bedrag op rekening van de Nederlandse koper teruggestort. Hiervoor werd altijd het formulier gebruikt dat tot 19 september na de keuring door de RDW aan de Nederlandse koper werd meegegeven. Nu moet het bewijs op een andere manier geleverd worden en dat duurt langer, waardoor het geld later terugkomt.

Opvragen

Toen dit signaal binnenkwam is BOVAG in gesprek gegaan met Belastingdienst en RDW over het niet meer verstrekken van de voertuiggegevens bij de importkeuring. Dat heeft er in geresulteerd dat het formulier vanaf deze week op verzoek weer te verkrijgen is bij de RDW. De RDW onderzoekt of na de importkeuring de voertuiggegevens in de toekomst per mail kunnen worden gezonden aan de partij die een gebruikt voertuig heeft geïmporteerd.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring