BOVAG vraagt vakbonden acties te stoppen

Laatste update 22 november 2018 Leestijd: 3 min

Het proces om tot een nieuwe cao te komen, verloopt niet zonder slag of stoot. Vakbonden organiseren één à twee keer per week een staking bij een BOVAG-lid. Soms met een handvol monteurs, soms met meer monteurs. Dat is vervelend voor betrokken ondernemers, voor de collega’s die wél willen werken en voor de klanten van dat BOVAG-bedrijf. Omdat BOVAG de vakbonden tegemoet is gekomen, heeft BOVAG de vakbonden verzocht de komende tijd af te zien van nieuwe acties.

BOVAG vindt het erg jammer dat vakbonden al in een vroeg stadium van de onderhandelingen voor het stakingswapen hebben gekozen. Vooral omdat BOVAG nog vóór het verlopen van het door de bonden gestelde ultimatum aangaf bereid te zijn de verplichting om op zaterdag ingeroosterd te kunnen worden, te laten vallen. Wat BOVAG betreft is er nog volop te bespreken.

Volle planning

BOVAG heeft de eis tot verplicht werken op zaterdag laten vallen op verzoek van de leden. Ook het alsnog overeind houden van de zaterdagtoeslag, gebeurt op verzoek van leden. De BOVAG-ondernemers geven aan dat het huidige tekort aan technici sterk voelbaar wordt en zij willen geen onrust onder de monteurs, waar zij dagelijks op moeten kunnen rekenen. Wel heeft BOVAG aan vakbonden de vraag voorgelegd wat werkgevers kunnen doen als de zaterdagplanning vol staat met klantenauto’s, maar monteurs niet op vrijwillige basis het rooster willen vullen. In veel bedrijven wordt dit onderling opgelost en zijn monteurs bereid om desgevraagd op de zaterdag te werken. De vakbond biedt vooralsnog geen oplossing en dat maakt het onzeker voor werkgevers. 

Goede cao

De BOVAG-onderhandelaars zijn door de BOVAG-leden nadrukkelijk op pad gestuurd om snel een goede cao af te sluiten. De sector is gebaat bij arbeidsrust, zeker in deze tijden van hoogconjunctuur en grote vraag naar vakmensen. De gesprekken met vakbonden zijn momenteel informeel, achter de schermen dus, en verlopen constructief, in weerwil van het door de acties opgeworpen beeld. BOVAG heeft dan ook goede hoop dat de bonden hun verantwoordelijkheid zullen pakken, zodat de gesprekken op korte termijn ook formeel hervat kunnen worden en er snel een principeakkoord gesloten kan worden. Hoe lang dat precies gaat duren, is natuurlijk moeilijk te voorspellen.

Afzien van acties

BOVAG heeft vakbonden gevraagd af te zien van verdere acties nu BOVAG de vakbonden tegemoet is gekomen. Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter BOVAG: “Wij hopen dat ze dat ook gaan honoreren. We zijn wel een beetje klaar met de stoere vakbondstaal tijdens de stakingsacties en de lelijke opmerkingen richting werkgevers, terwijl wij al lang de vakbonden tegemoet zijn gekomen.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring