BOVAG in verzet tegen besluit om BPM niet aan te passen

Laatste update 07 november 2018 Leestijd: 2 min

Staatssecretaris Snel van Financiën ziet vooralsnog geen reden om de BPM-tarieven voor 2019 aan te passen. Daarom heeft BOVAG met RAI Vereniging een brief gestuurd naar de Tweede Kamer, om via het parlement noodzakelijke aanpassingen van de BPM te realiseren. BOVAG voorziet dat BPM-inkomsten voor de Staat fors gaan oplopen vanwege de nieuwe WLTP-testcyclus. Bij WLTP-auto’s ligt de CO2-waarde, zelfs na herberekening van de oude methode (NEDC), bijna altijd hoger. De consument betaalt dus ook meer BPM per auto.

De voorganger van staatssecretaris Snel van Financiën heeft de Tweede Kamer verzekerd dat invoering van de WLTP-cyclus niet mag leiden tot extra BPM-inkomsten voor de schatkist. Op basis van een onderzoek van TNO concludeert Snel nu dat er vooralsnog te weinig bewijs is dat de invoering van de WLPTP leidt tot een structureel hogere uitstoot (op papier).

Weinig getest

BOVAG is het niet eens met die conclusie. Volgens andere bronnen, die net zo onafhankelijk en objectief zijn als TNO, is er wel degelijk sprake van een fors hogere uitstoot op papier. Het klopt dat er nog betrekkelijk weinig auto’s volgens nieuwe testmethode zijn getest en verkocht, en dat er dus nog betrekkelijk weinig data is, maar dat gaat de komende maanden veranderen en dan zal, op basis van de kennis die we nu hebben, ook duidelijk worden dat die gevreesde BPM prijsstijging er wel degelijk is.

Belastingplannen volgend jaar

BOVAG trekt in dit dossier samen op met RAI vereniging, VNA en ANWB. In de derde week van november debatteert de Kamer over de belastingplannen van volgend jaar. Dan zal ook duidelijk worden of er een Kamermeerderheid is voor aanpassing van de BPM op korte termijn of niet.

> Download de brief van BOVAG en RAI Vereniging aan de Tweede Kamer

Meer informatie vindt u in het dossier WLTP

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring