Veelgestelde vraag: wat doe ik met een werknemer die steeds te laat komt?

Laatste update 31 mei 2018 Leestijd: 2 min

Haast iedereen komt wel eens te laat op werk. Maar wat als één van uw werknemers regelmatig te laat op werk verschijnt?

  • Ten eerste is het belangrijk dat van alle werknemers consequent wordt geëist dat zij op tijd op werk aanwezig zijn. U kunt dit bijvoorbeeld vastleggen in het bedrijfsreglement.
  • Indien een werknemer zich daar niet aan houdt, dan kunt u hem of haar een officiële schriftelijke waarschuwing geven. Het is verstandig om daarin een arbeidsrechtelijke sanctie op te nemen, voor het geval de werknemer de afspraken opnieuw niet nakomt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de werknemer verlof op te laten nemen voor de tijd dat hij of zij te laat is, of om de werknemer de tijd op een ander moment te laten inhalen. Na meerdere van deze waarschuwingen kunt u ervoor kiezen een uiterste officiële schriftelijke waarschuwing uit te delen. Let op: alle officiële schriftelijke waarschuwingen moeten opgenomen worden in het personeelsdossier, voor als u later bewijsmateriaal nodig mocht hebben.
  • U kunt natuurlijk ook eerst in gesprek gaan met uw werknemer over de reden(en) voor het te laat komen. In sommige gevallen kunt u met uw werknemer meedenken over eventuele oplossingen. Leg schriftelijk vast op welke manier u meegedacht heeft over oplossingen met de werknemer. Ook dit dient als eventueel bewijsmateriaal voor later.
  • Heeft de werknemer geen goede reden voor het constante te laat komen en heeft u hem of haar al meerdere keren officieel schriftelijk gewaarschuwd? Dan kunt u gaan denken aan ontslag op staande voet. Voordat u deze stap neemt is het altijd verstandig om eerst juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij BOVAG Ledenadvies.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring