BOVAG en vakbonden bereiden zich voor op nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf

Laatste update 18 mei 2018 Leestijd: 2 min

De cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (MvT) loopt eind oktober af en dat betekent dat BOVAG én de vakbonden hun voorbereidingen voor de onderhandelingen opstarten. BOVAG doet dat samen met leden in een klankbordgroep. De vakbonden brengen bezoeken aan de bedrijven van leden om met medewerkers in gesprek te gaan.

BOVAG bereidt zich op de nieuwe cao-onderhandeling voor met ledenonderzoeken over beloningen en arbeidstijden en door gesprekken te voeren met een klankbordgroep van leden. In die groep zijn alle BOVAG-branches vertegenwoordigd die onder de cao MvT vallen en zowel grote als kleine bedrijven zitten in de groep. De klankbordgroep gaat aan de slag met verschillende onderwerpen zoals opleiding en ontwikkeling, loonontwikkeling en flexibilisering in de branche.

Vakbondsbezoek

Ook de vakbonden zijn zich aan het voorbereiden op de nieuwe cao. BOVAG hoort dat vakbondsconsulenten (soms onaangekondigde) bedrijfsbezoeken brengen aan BOVAG-bedrijven. Hiervoor hebben zij wettelijk gezien toestemming, maar zij mogen het werk in uw bedrijf niet verstoren.

BOVAG heeft richtlijnen opgesteld voor BOVAG-bedrijven die bezoek krijgen van vakbonden:

  1. Bepaal samen met de vakbondsvertegenwoordiger de voorwaarden waaronder het vakbondsbezoek plaatsvindt. Denk aan datum, tijdstip en duur van het bezoek. Maak van de gelegenheid gebruik om te vertellen wat u belangrijk vindt en hoe zaken in uw bedrijf geregeld zijn.
  2. Geef de vakbond de mogelijkheid om binnen het bedrijf met de medewerkers te spreken,als zij hierom vragen. Dit hoeft niet binnen werktijd te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook tijdens de lunchpauze of aansluitend na werktijd in de kantine plaatsvinden. Medewerkers kunnen uiteraard zelf bepalen of zij hier hun tijd aan willen besteden.
  3. Wees als ondernemer zelf niet aanwezig bij het gesprek tussen vakbond en medewerkers.
Is een van uw medewerkers vakbondskaderlid en wil deze binnen uw bedrijf informatie over de vakbond verspreiden, dan moet hij of zij daar volgens de cao de ruimte voor krijgen.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen kunt u contact op nemen met BOVAG Werkgeverszaken via werkgeverszaken@bovag.nl of via BOVAG Ledenadvies op telefoonnummer (030) 659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring