​Versoepelingen en strengere eisen in nieuwe toezichteisen RDW 

Laatste update 29 maart 2018 Leestijd: 3 min

In de nieuwe Toezichtbeleidsbrief van RDW die op 1 april 2018 ingaat worden de eisen op het gebied van tenaamstellen voertuigen versoepeld en stelt de RDW strengere eisen aan het bedrijfsadres en de stallingslocatie. Het nieuwe toezichtbeleid voor erkenninghouders is gepubliceerd. De RDW raadt bedrijven aan om de Toezichtbeleidsbrief 2018 goed door te nemen.   

BOVAG is blij met het minder strenge toezicht op de bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigen (TV) en verwacht dat het aantal onnodige sancties zal afnemen. Bij bedrijven die TV mogen uitvoeren worden de wilsverklaringen alleen nog bij zogeheten ‘betwist houderschap’ opgevraagd. In die gevallen claimen twee partijen de rechtmatige eigenaar van een voertuig te zijn. Op twee andere punten is het toezicht ook versoepeld: 
  1. Het niet direct overhandigen van het tenaamstellingsverslag na tenaamstelling is geen categorie II-overtreding meer, maar een categorie I-overtreding. 
  2. Als een intrekking van de erkenning wordt opgelegd op basis van overtredingen (4e overtreding in 30 maanden), dan is de wachttijd voor het aanvragen van de erkenning teruggebracht van 30 maanden naar 1 jaar. 
Naar de Toezichtbeleidsbrief 2018

Bedrijfsadres- en stallingslocatie 

Het bedrijfsadres en de stallingslocatie moeten vanaf 1 april 2018 voldoen aan een aantal basiseisen zodat de bedrijfsactiviteiten en administratie op een veilige manier uitgevoerd kunnen worden:  
  • Het bedrijfsadres is een vast adres, dus geen verplaatsbare of verrijdbare unit zoals een caravan of keet. Het nummer is vanaf de openbare weg goed leesbaar. 
  • De locatie moest al goed verwarmd zijn (minimaal 15 graden). Aan de eisen is toegevoegd dat open vuur niet is toegestaan en in- en uitlaatgassen goed aan- en afgevoerd moeten worden. 
  • Er moeten een goede tafel, stoel en een toilet zijn. 
  • Bedrijven met een stallingslocatie moeten kunnen aantonen dat ze toestemming hebben om het te mogen gebruiken. De stallingslocatie hoeft niet op het eigen bedrijfsterrein te zijn, maar ligt wel in Nederland of maximaal 25 km van de Nederlandse grens. 
  • De voertuigen in de bedrijfsvoorraad, moeten zodanig zijn gestald dat de bedrijvencontroleur de voertuigen veilig kan controleren.  

Verjaring 

Als grondslag voor de verjaringstermijn geldt vanaf 1 april 2018 de datum van de constatering van de overtreding. Dit gold al voor de technische erkenningen. Voor de administratieve erkenningen gold dat de verjaringstermijn inging vanaf de datum van de brief/besluit. Dat is aangepast waardoor voor beide erkenningen de datum van de ontdekking van de overtreding geldt.  

Controle 

De RDW controleert met bedrijfsbezoeken of erkende bedrijven de taken die ze vanuit hun erkenningen en bevoegdheden ook volgens de regels uitvoeren. De manier waarop de RDW toezicht houdt staat in de Toezichtbeleidsbrief. Zorg dat u op de hoogte bent van de regels en neem de brief goed door.

Naar de Toezichtbeleidsbrief 2018

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring