WOK-status voorlopig uit de open voertuigdata

Laatste update 28 juni 2018 Leestijd: 3 min

De RDW stopt vooralsnog met het melden van de actuele WOK-status in de open voertuigdata. Er heerst namelijk onduidelijkheid over de reden van het toekennen van een dergelijke status. Hierdoor ontstaat onrust bij zowel verkopers als kopers van auto’s met WOK. De aanpassing gaat in op 1 juli 2018.

BOVAG is vóór transparantie, ook voor wat betreft het schadeverleden van een auto. Hoe meer gegevens over de auto openbaar beschikbaar zijn hoe meer zekerheid de consument heeft als hij een gebruikte auto aanschaft. Die informatie moet alleen wel duidelijk zijn. Zeker als het gaat om het schadeverleden. Die zekerheid is er nu niet. Sterker nog, de WOK-status zorgt eerder voor verwarring dan voor échte transparantie bij de consument. Daarom stopt de RWD vooralsnog met de weergave ervan. BOVAG ziet echter liever dat de verschillende typen WOK worden getoond waardoor consument en branche meer duidelijkheid krijgen. 

Geen verschil in type WOK

Consumenten gaan voor informatie over schade aan de auto af op een eventuele WOK-status. Dat is niet altijd terecht. De aantekening kan betekenen dat er schade is geweest waardoor de auto de weg niet op mocht, maar het kan ook zijn dat de uitlaat te veel geluid maakte of dat er zichtbelemmerende ruitfolie op de ramen was geplakt. Er is in dit soort gevallen geen verschil in de weergegeven WOK-status in de open voertuigdata van de RDW. De consument is bang dat de auto minder goed is als deze een WOK-status heeft gehad. Hij weet namelijk niet waarom de WOK-status is afgegeven. Gevolg is dat auto’s met WOK minder waard zijn op de occasionmarkt. Onterecht, want de auto’s die een WOK hadden en weer goedgekeurd zijn door de RDW, zijn goed en veilig.  

Toegevoegde waarde

BOVAG is blij dat de RDW de WOK nu uit de open data haalt en dat er gesprekken volgen over de toekomst van WOK in de open data. Gegevens in de open data moeten van toegevoegde waarde zijn en dat is de WOK-status nu niet. De gesprekken met de RDW en de betrokken branches moeten leiden tot meer duidelijkheid voor consument en branche. Het tonen en onderscheiden van de verschillende typen WOK in de open voertuigdata is onderdeel van het overleg. 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring