Onderwijsminister Slob investeert in technisch vmbo

Laatste update 19 juni 2018 Leestijd: 3 min

De basis-, kader- en gemengde richtingen op het vmbo krijgen in 2018 en 2019 extra geld voor technisch onderwijs. Voor basis en kader trekt de minister in 2018 1500 euro per leerling uit en in 2019 3000 euro. De gemengde leerweg ontvangt in beide jaren de helft. BOVAG is blij met deze investeringen; de vraag naar technisch geschoolde mensen groeit immers.

De commissie Beroepsonderwijs van VNO-NCW heeft steeds gehamerd op de noodzaak te investeren in techniekonderwijs op het vmbo. "Meer geld voor de technische vmbo-scholen is bittere noodzaak", zegt Caroline Bekkering, adviseur werkgeverszaken en namens BOVAG lid van de commissie Beroepsonderwijs. "Niet alleen daar waar al technische afdelingen zijn. Die moeten verbeterd worden. Maar ook daar waar techniek op het vmbo is verdwenen is extra geld nodig. In die regio’s, de zogenoemde witte plekken, moeten de betrokken partijen heel goed gaan kijken hoe ze technisch vmbo weer kunnen optuigen en aantrekkelijk kunnen maken voor leerlingen.”

De vraag naar technisch specialisten is vandaag groot, en dat blijft voorlopig nog wel even zo. Bekkering: “Voor bijvoorbeeld het onderhoud aan elektrische auto's zijn andere kennis en vaardigheden nodig dan voor de traditionele benzine- of dieselmotor. De branche wordt steeds meer high tech en daar is high tech opgeleid personeel voor nodig. Dat minister Slob investeert in technisch onderwijs is goed nieuws voor de branche."

2018-2019

Slob investeert op korte termijn in het vmbo-onderwijs. De middelbare scholen die een technische leerweg aanbieden op basis- en kaderniveau kunnen dit jaar nog rekenen op een bijdrage van 1500 euro per leerling en in 2019 ontvangen ze 3000 euro per leerling. De gemengde leerweg in deze twee jaren rekenen op de helft, dus in 2018 750 euro en in 2019 1500 euro per leerling.

Na 2019

Ook na de periode 2018-2019 kunnen scholen in aanmerking komen voor extra geld voor technisch onderwijs. Ze kunnen vanaf 2020 voor een periode van vier jaar subsidie ontvangen. Hiervoor moeten de onderwijsinstellingen samen met relevante partijen als andere vmbo-scholen, mbo-instellingen, het bedrijfsleven en de lokale overheid een regionaal plan opstellen. Om te kunnen profiteren van dat extra geld, moet het plan voor 1 april 2019 zijn ingediend. De financiële bijdrage is dan voor de periode 2020 – 2023.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring