Moet u vakantietoeslag betalen over overwerk vanaf 2018?

Laatste update 21 augustus 2018 Leestijd: 3 min

Werkgevers zijn verplicht om minimumloon en minimumvakantiebijslag te betalen over overwerk, tenzij dit in de cao anders is afgesproken. Daarnaast wordt de mogelijkheid om meer- en overwerk in vrije tijd te vergoeden aan banden gelegd. Dit is een wijziging in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML), die op 1 januari 2018 ingaat.

Voor BOVAG-leden die vallen onder de cao Motorvoertuigen en cao Carrosseriebedrijf verandert er in de praktijk niets omdat er in die cao’s afwijkende afspraken zijn gemaakt. In beide cao's is staat dat er geen vakantietoeslag berekend hoeft te worden over de overwerkvergoeding. Wel moet de som van loon plus vakantietoeslag altijd ten minste 108% van het minimumloon zijn. Kijk voor meer informatie in de download Personeelszaken 2018.

    No data found


De nieuwe regels zijn wel (deels) van toepassing op tankstations, wasbedrijven en rijscholen. 

Tankstations en wasbedrijven

In de cao Tank en Was is alleen gebruikgemaakt van de afwijkingsmogelijkheid als het gaat om de toeslag op overwerk. Toeslagen in de cao zijn namelijk uitgezonderd van de vakantietoeslag. Over de overwerktoeslag hoeft u dus geen vakantietoeslag te berekenen, maar over het loon voor overwerk wel. 

Kijk voor meer informatie en een rekenvoorbeeld in de download Personeelszaken 2018.

    No data found

Rijscholen

Op rijscholen is geen cao van toepassing. Rijschoolhouders moeten dus met ingang van 1 januari 2018 ook vakantietoeslag betalen over de vergoeding voor overwerk. Dit geldt ook als de medewerkers over overwerk meer dan 100% van het WML betaald krijgen. Voor meerwerk was het al verplicht om hier vakantietoeslag over te berekenen. 

Compensatie in vrije tijd

Omdat er geen overgangsregeling is, moet er vanaf 1 januari 2018 ook vakantietoeslag betaald worden over overwerk van vóór 1 januari 2018. Dit kunnen werkgevers voorkomen door ervoor te zorgen dat het overwerk van vóór 1 januari 2018 wordt uitbetaald of opgenomen. 

In 2018 is het nog mogelijk om de vergoeding voor meer- en overwerk uit te keren in betaalde vrije tijd als dit in de arbeidsovereenkomst is afgesproken. Maar met ingang van 1 januari 2019 is deze afspraak niet meer geldig. Hierdoor bent u vanaf 1 januari 2019 verplicht om de vergoeding voor meer- en overwerk uit te keren in geld, tenzij:

  • meeruren in dezelfde maand dat ze worden opgebouwd ook worden gecompenseerd in betaalde vrije tijd; of
  • over alle gewerkte uren (dus de gewone uren + meeruren) per betalingsperiode gemiddeld nog steeds meer dan het minimumloon wordt betaald.

Vragen?

Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring