Deeltijdpensioen of generatiepact in cao MvT

Laatste update 18 januari 2018 Leestijd: 3 min

Hoe zit het nu met het generatiepact en de cao Motorvoertuigen? Het is een vraag die BOVAG regelmatig krijgt en ook bij pensioenfonds PMT kloppen bedrijven uit de motorvoertuigensector aan met de vraag hoe het zit met de mogelijkheid voor oudere werknemers om minder te werken. In de cao MvT is nog geen generatiepact afgesproken. Wel kan ouder personeel gebruik maken van het deeltijdpensioen. 

Heeft u een bedrijf dat valt onder de cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf en heeft u oudere medewerkers in dienst die minder willen werken? Dan is deeltijdpensioen misschien een optie. Een medewerker kan dan al voordat hij de AOW-leeftijd heeft bereikt minder gaan werken, zodat er ruimte komt voor het aannemen van jonger personeel.

Hoe werkt het deeltijdpensioen?

Oudere medewerkers die graag nog wat jaren werken, maar die ook wat meer vrije tijd willen, kunnen gebruik maken van het deeltijdpensioen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Een greep uit wat kan: 
•    De medewerker begint met minimaal 10% pensioen en kan ervoor kiezen om later voor een groter percentage of volledig met pensioen te gaan. 
•    Het is mogelijk om het partnerpensioen in te wisselen voor ouderdomspensioen of andersom.
•    De medewerker kan ervoor kiezen om eerst een hoger pensioen te ontvangen en later een lagere uitkering, bijvoorbeeld totdat de partner de AOW-uitkering krijgt.

Generatiepact en cao MvT

Dat er nu nog geen generatiepact is in de cao MvT wil niet zeggen dat er niet over gesproken wordt. Ook buiten de periode van cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao, zijn de werkgevers en de vakbonden met elkaar in gesprek. Het generatiepact is onderdeel van die dialoog, een besluit ligt er echter nog niet.  Oudere medewerkers die onder de cao MvT vallen en die minder willen werken kunnen dus nog geen gebruik maken van een generatiepact uit de cao MvT , maar wel van het deeltijdpensioen.

Generatiepact en de cao Carrosseriebedrijf

In de cao Carrosseriebedrijf, waar de afdelingen schadeherstel, ruitschadeherstel en poetsbedrijven onder vallen, is het generatiepact wel onderdeel van de cao. Het generatiepact is in die sector sinds 1 januari 2018 mogelijk. Meer informatie is te vinden op de website van PMT en op www.generatiepactmetaalentechniek.nl

Vragen

Meer informatie over het deeltijdpensioen is te verkrijgen via pensioenconsulent voor BOVAG-leden bij PMT Freddo Wieringa (fwi@bpmt.nl of 06 – 21 24 51 69). Hij kan u en de werknemer bijvoorbeeld laten zien wat het voor de hoogte van de pensioenuitkering betekent, als de werknemer eerder met pensioen gaat. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring