BOVAG treedt toe tot Franchisenemers Netwerk Nederland

Laatste update 12 januari 2018 Leestijd: 2 min

BOVAG heeft zich aangesloten bij Franchisenemers Netwerk Nederland. Dit is de organisatie waarin brancheorganisaties voor franchisenemers de handen ineenslaan voor wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code (NFC). De code zorgt voor een evenwichtigere verhouding tussen franchisegever en franchisenemer, waardoor franchisenemers beter beschermd kunnen worden in hun ondernemersrisico als gevolg van de franchiserelatie.

Bij BOVAG zijn volop autobedrijven, verhuurbedrijven, fietswinkels, tankstationhouders en andere retailers aangesloten die werken onder een franchiseconstructie of een vergelijkbare distributieovereenkomst. BOVAG behartigt voor hen de belangen en ondersteunt deze leden collectief bij contractonderhandelingen over franchiseovereenkomsten. Wettelijke verankering van de NFC draagt bij aan een betere onderhandelingspositie voor BOVAG-leden. En die is ook nodig. 

NFC: meer informatieplicht

De franchisecode kan meer balans en duidelijkheid brengen in contracten. Peter Niesink, algemeen directeur van BOVAG: “Met een verankerde code moeten franchisegevers bijvoorbeeld franchisenemers informeren over het waarom van een geëiste investering inclusief winstprognose en risico’s. De NFC zorgt voor niet alleen voor een betere verhouding gedurende de contractperiode, maar ook voorafgaand aan het tekenen of nadat het contract is beëindigd. In een tijd van snelle marktveranderingen is dit heel belangrijk.”

Aan tafel bij de staatssecretaris

In het regeerakkoord erkent de overheid dat er wetgeving nodig is voor een betere positie van de franchisenemer. Momenteel worden gesprekken gevoerd met diverse partijen over hoe de wet eruit moet gaan zien. Peter Niesink: “Op 10 januari zat BOVAG samen met Franchisenemers Netwerk Nederland aan tafel bij staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken om over wettelijke verankering van de NFC te spreken. We kregen van de staatsecretaris veel begrip voor de situatie van franchisenemers en zij gaf aan er ook werk van te willen maken. We hebben afgesproken dat we gaan samenwerken om de partijen in de Tweede Kamer te doordringen van het belang van wettelijke verankering van de gehele franchisecode.

Franchisenemers Netwerk Nederland

Bij Franchisenemers Netwerk Nederland zijn organisaties uit de food, non-food en mobiliteitssector aangesloten, waaronder het Vakcentrum (brancheorganisatie voor foodretail), Faned (een alliantie van franchisenemersverenigingen), Franchisewijzer en Fraudehelpdesk. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring