Carmel Kloosterhuis: “Personeel leert 70% op de werkvloer”

Laatste update 22 augustus 2018 Leestijd: 3 min

Wil je meer rendement behalen in je fietsbedrijf? Carmel Kloosterhuis van adviesbureau House Of Performance vertelt op het jaarcongres van BOVAG Fietsbedrijven hoe je het personeel daarin meekrijgt. In september komt de app ‘De Vakman Game’ uit, die personeel spelenderwijs uitdaagt om te verbeteren.

Wanneer je verbeteringen wilt doorvoeren in het bedrijf, aan welke knoppen moet je dan draaien? Het personeel is een belangrijke ‘knop’. Want een tevreden team draagt bij aan tevreden klanten en goede verkoopcijfers.

Nieuwe gewoontes

Dat personeel tegen veranderingen is, is een fabel volgens consultant Carmel Kloosterhuis. “Slechts 20% is tegen verandering. Maar veranderen is wel lastig. Het kost zo’n 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. En 80% strandt binnen een maand, door factoren als controleverlies, gebrek aan duidelijke actie of twijfel over vaardigheden.”

70:20:10-principe

Hoe pak je dit dan aan? Van alles wat je leert, leert personeel het meeste op de werkvloer. Kloosterhuis vertelt over het 70:20:10-concept. “Je leert slechts 10% door een opleiding te volgen en 20% door interactie, denk aan uitleg van een collega. Maar liefst 70%, wordt geleerd door het zelf op de werkvloer uit te proberen.” Kloosterhuis noemt een succesvol voorbeeld van gebruik van de game-app uit de bakkerswereld, waarbij het personeel het doel kreeg om meer muffins te verkopen. Ze mochten zelf bedenken hoe en gingen daarbij ook de competitie aan met elkaar. Een effectieve methode, er werden al snel 142% meer muffins gekocht. Het laat bovendien zien dat verandering en verbetering ook leuk kan zijn. Leren via spel werkt dus!

De Vakman Game

House of Performance heeft samen met BOVAG nu ook een app ontwikkeld voor de fietsbranche, ‘De Vakman Game’. Daarin krijgt personeel missies, gericht op onder andere beter leren samenwerken en hogere klanttevredenheid. Ze kunnen de competentie aangaan met elkaar, maar ook met andere fietsbedrijven in Nederland. Momenteel worden de puntjes op de i gezet en begin september kunnen alle BOVAG-fietsbedrijven de app gaan gebruiken.

Hoe krijg je medewerkers mee? 4 tips van Carmel Kloosterhuis:

  1. Maak concreet wat je wilt bereiken en hoe.
  2. Bepaal wat je wilt, en bepaal samen hoe jullie dit gaan doen.
  3. Richt de omgeving zo in dat het niet anders kan en leuk is.
  4. Smeed het ijzer als het warm is, feedback geven en krijgen als het moment daar is.







Lees meer over het fietscongres

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring