Heldere brief over nieuwe witwasregels

Laatste update 12 december 2018 Leestijd: 2 min

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is gewijzigd. Op verzoek heeft de uitvoerende instantie de regels die voor BOVAG-leden van belang zijn op een rij gezet in een brief die u kunt u downloaden via de knop onderaan dit artikel.

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is afgelopen zomer gewijzigd. In het kort komt deze wet er op neer dat verdachte en/of grote financiële transacties gemeld moeten worden bij de uitvoerende instantie, de Financial Intelligence Unit – Nederland (FIU-Nederland, www.fiu-nederland.nl). De wet bestaat al sinds 2001, maar is nu weer verder aangescherpt.
 

Verlaging meldgrens

 
Zo is de meldgrens voor contante betalingen verlaagd van € 15.000,- naar € 10.000,-, wanneer er aanleiding is om te veronderstellen dat deze betaling verband kan houden met witwassen, het financieren van terrorisme of dat er een (rechts-)persoon in een aangewezen risicoland bij betrokken is. Is dit niet van toepassing op de situatie, dan geldt een meldgrens van € 20.000,- (was € 25.000,-).
 

Cliëntenonderzoek

 
Overigens moet er bij alle contante betalingen van € 10.000,- of meer een cliëntenonderzoek worden verricht. Zelfs als de transactie zelf niet gemeld hoeft te worden. Zo’n cliëntenonderzoek houdt in dat identiteit van de koper/verkoper – en indien van toepassing de uitvoerder die namens de koper/verkoper de betaling verricht – moet worden vastgesteld én vastgelegd.
 
Hoe de nieuwe regels er exact uitzien voor BOVAG-leden, wat dit voor uw bedrijf inhoudt en voorbeelden van zaken waarop u kunt letten en waar u meer informatie kunt krijgen, leest u in de uitgebreide brief die BOVAG heeft ontvangen van FIU-Nederland. Deze brief kunt u via onderstaande link downloaden.
  


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring