Wanneer moet u bij occasions met btw in de prijs adverteren?

Laatste update 24 april 2018 Leestijd: 3 min

In advertenties van voertuigen die op particulieren gericht zijn, moet u altijd adverteren met een prijs inclusief btw. Bijvoorbeeld op occasionportals of op uw eigen site. BOVAG legt aan de hand van verschillende voorbeelden uit wanneer u prijzen inclusief en exclusief btw moet hanteren.

Het is wettelijk verplicht om in advertenties die gericht zijn op consumenten de prijs inclusief alle belastingen zoals btw te tonen. Dat geldt dus ook voor voertuigen die online worden aangeboden op occasionportals of op uw eigen website. In advertenties die uitsluitend gericht zijn op zakelijke kopers mag de prijs wel exclusief btw worden weergegeven. In de praktijk blijkt hier in bepaalde gevallen onduidelijkheid over te bestaan. BOVAG legt aan de hand van voorbeelden uit wanneer u prijzen inclusief en exclusief btw moet tonen.

Advertentie gericht op consumenten? Prijs inclusief btw.

Is een advertentie gericht op consumenten? Dan moet altijd de prijs inclusief btw getoond worden. Denk hierbij aan advertenties van reguliere personenauto’s.

Advertentie gericht op consumenten én zakelijke kopers? Prijs inclusief btw.

Is een advertentie van een voertuig gericht op zowel particuliere als zakelijke klanten? Dan moet de prijs ook inclusief btw worden getoond. Hiervan is sprake als een voertuig naar aanleiding van de advertentie in de praktijk niet alleen aan zakelijke kopers, maar ook aan consumenten wordt verkocht. Denk aan hybride voertuigen met een aantrekkelijk bijtellingstarief. U kunt wel in de advertentie beide prijzen vermelden, zowel inclusief als exclusief btw. Is het technisch niet mogelijk om beide prijzen even duidelijk te vermelden? Vermeld de prijs exclusief btw dan in de omschrijving bij de advertentie.

Advertentie uitsluitend gericht op zakelijke kopers? Prijs zonder btw toegestaan.

In advertenties van voertuigen die alleen op zakelijke kopers zijn gericht, is het niet verplicht om de prijs inclusief btw te tonen. Denk aan voertuigen die vanwege hun aard in de praktijk niet door consumenten worden gekocht, zoals voertuigen met een specifieke bedrijfsinrichting. Deze voertuigen mogen met een prijs exclusief btw worden geadverteerd. Maar ook voertuigen die door fiscale regels qua prijs niet interessant zijn voor consumenten en daarom alleen aan zakelijke klanten worden aangeboden, zoals grijs-kentekenvoertuigen jonger dan vijf jaar (in verband met de rest-BPM). Deze voertuigen mogen met een prijs exclusief BPM en exclusief btw worden geadverteerd. Vermeld voor de volledigheid wel in de advertentie dat deze alleen bedoeld is voor zakelijke kopers.

Het voertuig wordt (straks) op viaBOVAG getoond.

Zoals u merkt aan de antwoorden hierboven, is het belangrijk onderscheid te maken tussen advertenties uitsluitend gericht op de puur zakelijke koper en advertenties die ook gericht zijn op particuliere kopers. Op viaBOVAG.nl, de nieuwe, eigen occasionsite van BOVAG,  komt er een speciale, duidelijk afgescheiden afdeling voor advertenties van auto’s uitsluitend bestemd voor zakelijke gebruikers. Alleen op die plek mag een prijs getoond worden zonder btw.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring