Ook voor motorfietsen: alle niet-vermijdbare kosten in advertentieprijs

Laatste update 06 april 2018 Leestijd: 3 min

De ACM heeft aangekondigd te gaan controleren op het gebruik van de juiste consumentenprijs in advertenties op occasionsites. De wettelijke regels voor wat er wel en niet in een consumentenprijs vermeld moet worden, gelden echter niet alleen voor auto’s, maar ook voor caravans, motoren en voor gebruikte producten.

Volgens de wet moet de prijs in een advertentie voor bijvoorbeeld een auto of motorfiets tenminste alle kosten te bevatten waar je als klant niet van af kan zien. Volgens de ACM zijn niet-vermijdbare kosten alle kosten die nodig zijn om te zorgen dat een klant met een auto of motorfiets veilig, rijdend de showroom kan verlaten. Een 0-beurt is niet vermijdbaar, net als transport, kenteken, leges en dergelijke. Vaak worden dat ‘rijklaarmaakkosten’ genoemd. Brandstofkosten zijn vrijwel geheel vermijdbaar zolang er een bodempje in de tank zit. Ook aanvullende pakketten, accessoires en een poetsbeurt zijn veelal vermijdbare kosten in de ogen van de ACM en hoeven dus niet in de advertentieprijs te worden opgenomen. Wat niet wil zeggen dat ze niet los erbij verkocht kunnen worden natuurlijk.

Advertentieprijs

Importeurs en dealers moeten vanaf 1 november 2016 adverteren met een prijs waarin alle ‘niet-vermijdbare kosten’ zijn opgenomen. De ACM treedt in eerste instantie met name op tegen auto-importeurs en dealers die zich niet aan de prijsregels houden, maar sluit niet uit dat zij in een later stadium haar pijlen ook op andere retailers zal richten.

BPM

In tegenstelling tot bij auto’s wordt de BPM voor motorfietsen nog berekend over de netto catalogusprijs. ACM heeft desgevraagd aan BOVAG laten weten dat dat zo blijft en dat dus niet de nieuwe, verplichte ‘advertentieprijs’ de grondslag wordt voor BPM-berekening. Motoren worden dus niet duurder, anderzijds moet je ook bij motoren twee prijzen gaan hanteren: de ‘advertentieprijs’ en de ‘catalogusprijs’ (voor de BPM-berekening).

Gebruikt

Ook voor gebruikte producten geldt dat de niet-vermijdbare kosten in de advertentieprijs moeten worden opgenomen, alleen zullen dat er in het algemeen veel minder zijn. Met een gebruikte motor bijvoorbeeld, kun je over het algemeen zonder veel kosten de showroom uitrijden en zijn de niet-vermijdbare kosten beperkt tot de leges van de overschrijving.

Op de site van de ACM staat een lijst met veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring