ACM neemt prijzen op occasionsites onder de loep

Laatste update 04 april 2018 Leestijd: 2 min

De Autoriteit Consumenten Markt (ACM) heeft deze week aangekondigd om binnenkort de advertenties op occasionssites onder de loep te nemen, waarbij de toezichthouder speciaal let op de gehanteerde prijzen. BOVAG neemt het initiatief tot harmoniseren van de prijsinvoer op álle occasionsites.

Zoals bekend stelt de wet dat prijzen van bijvoorbeeld auto's - maar in feite van alle geadverteerde goederen - álle prijscomponenten moeten bevatten die 'onvermijdbaar' zijn, zoals leges en een geldige apk. Doordat er veel verschillende systemen gehanteerd worden voor het adverteren op occasionwebsites en er veel verschillende prijsinvoervelden zijn, is een fout nu snel gemaakt. Met mogelijk hoge boetes tot gevolg. BOVAG wil dat met spoed harmoniseren en stroomlijnen. Daarom heeft BOVAG contact gezocht met betrokken partijen in de branche: portals, voertuigmanagementsystemen, Hexon, et cetera. Doel van die actie is om het autobedrijven zo makkelijk mogelijk te maken om ACM-proof te adverteren op occasionsites en dus de kans dat een autobedrijf qua prijs over de schreef gaat, te minimaliseren. Betrokken partijen tonen zich enthousiast over die actie. Onder stoom en kokend water wordt er nu gewerkt aan standaardisering van de invoervelden van de diverse voertuigmanagementsystemen en portals. Dat dat even tijd kost, is evident.

Bekijk uw advertenties

BOVAG adviseert om nu alvast de prijzen van de eigen advertenties op de diverse websites te bekijken. Zorg dat alle onvermijdbare kosten in de geadverteerde prijs zitten. Denk daarbij aan leges, maar ook aan het feit dat een auto een geldige apk moet hebben. Zonder geldige apk mag een klant immers de weg niet op en dus is een apk een onvermijdbare kostenpost. Omdat 'wettelijke garantie' (de Europese conformiteitsregels) niet kan worden uitgesloten, mag dat nimmer een aparte kostenpost zijn, maar moet een eventueel bedrag dat een autobedrijf daar voor rekent, in de advertentieprijs zitten. Wees ook duidelijk en transparant over eventuele garantie en extra pakketten en of die wel of niet in de prijs zitten.

> Download de brief van ACM

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring