Rechter: staat moet aan de bak voor schone lucht

Laatste update 08 september 2017 Leestijd: 2 min

De Nederlandse Staat moet een plan opstellen om te zorgen dat de lucht overal in Nederland voldoet aan de Europese normen. Dat heeft de rechter donderdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Milieudefensie. BOVAG stelt: kijk verder dan de auto.

In de berichtgeving omtrent de uitspraak eerder deze week, is er wat BOVAG betreft een te sterke focus op de uitstoot door het wegverkeer en het aanpakken daarvan. Het is volgens BOVAG zaak om het luchtkwaliteitsprobleem in de volle breedte aan te pakken en niet eenzijdig via het wegverkeer.
Voor de goede orde: het totale wegverkeer is verantwoordelijk voor zo’n 16 procent van de fijnstofuitstoot. En voor zo’n 21 procent van de NOx-emissie. De zeescheepvaart stoot in zijn eentje al meer NOx en grofweg evenveel fijnstof uit. (Cijfers uit 2015.)

Overigens is de totale uitstoot van NOx in 25 jaar tijd zo’n beetje gehalveerd en van fijnstof zelfs royaal gehalveerd. In diezelfde periode is de uitstoot van NOx door personenauto’s gedaald tot een derde van de originele waarde, terwijl de NOx-uitstoot van zeescheepvaart in die periode is gestegen! Alles in perspectief dus. BOVAG roept de overheid dan ook op om bij hun opdracht verder te kijken dan alleen het wegverkeer.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring