Leeftijd voor A-examen motorfiets verlaagd naar 21 jaar

Laatste update 15 september 2017 Leestijd: 2 min

De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten. Als het A-rijbewijs onder de 24 jaar wordt behaald, krijgt deze persoon code 80 op het rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden.

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden en hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen.

De verlaging van de leeftijd voor het A-examen is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Die geeft aan dat je vanaf je 21e jaar op een driewielig motorrijtuig met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden en daarvoor heb je het rijbewijs A nodig. Hiervoor moet je twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD). Beide praktijkexamens leg je af op een tweewielige motor, er komt dus geen examen voor driewielige motorrijtuigen. Vooraf aan de praktijkexamens moet je eerst geslaagd zijn voor het motortheorie-examen. Alleen als je al een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of de middelzware motor (A2) hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen. De verwachting is dat eind november 21-jarigen een motorexamen voor de zware categorie (A) kunnen reserveren. De definitieve invoeringsdatum volgt nog.

BOVAG is verbaasd over de invoering van deze wetswijziging, die als een verrassing kwam. Er zijn nog veel onduidelijkheden voor mensen die het afgelopen jaar hun A2-rijbewijs hebben gehaald of die nu bezig zijn dit rijbewijs te halen. BOVAG verdiept zich verder in de veranderde situatie en de consequenties voor leden en consumenten.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring