Convenant wil gevaren smartphone in verkeer beperken

Laatste update 11 september 2017 Leestijd: 2 min

Onverantwoord gebruik van smartfuncties kan ongevallen in het verkeer veroorzaken en dat moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat is kortweg het doel van het convenant dat diverse fabrikanten en maatschappelijke organisaties deze week ondertekenden. BOVAG zette er ook zijn handtekening onder.

Het convenant luistert naar de naam ‘Veilig gebruik smartfuncties in het verkeer’ en is een initiatief van onder andere de ANWB, Fietsersbond en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met dit convenant willen deze partijen andere organisaties, zoals fabrikanten, overheden, brancheorganisaties en werkgevers verbinden aan een nieuwe sociale norm, namelijk dat het normaal is dat je tijdens het rijden je aandacht op de weg houdt. Daarbij mag het gebruik van smartfuncties de bestuurder niet afleiden van zijn rijtaak. In 2016 is het aantal verkeersdoden en gewonden verder gestegen. Een uitgangspunt van dit initiatief is dat Nederland geen slachtoffers accepteert waarbij afleiding door gebruik van smartfuncties een rol speelt.

De partijen die het convenant ondertekenen committeren zich om een actieve bijdrage te leveren aan het bereiken van dit doel, voor zover dat binnen hun speelveld en macht ligt. Zij onderschrijven dat zij bij hun activiteiten keuzes maken die minimaal gebaseerd zijn op de uitgangspunten van het convenant.
Deze uitgangspunten zijn:
  1. Voorkom invoeren van tekst op smart devices tijdens beweging in het verkeer.
  2. Voorkom verleiding om verkeersongerelateerde diensten te raadplegen.
  3. Sta communicatie toe wanneer de andere uitgangspunten niet in het geding komen.
  4. Houd de ogen zoveel mogelijk op de weg: beperk informatie tot wat in één oogopslag kan worden waargenomen.
  5. Houd zoveel mogelijk de handen aan het stuur van het voertuig (waaronder auto en fiets): minimaliseer manuele bediening van het device.
  6. Voorkom langdurige en intensieve mentale afleiding.
  7. Draag de sociale norm uit.
  8. Smart Mobility diensten moeten toegevoegde waarde bieden.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring