FNV sluit actieperiode af bij BOVAG in Bunnik

Laatste update 13 oktober 2017 Leestijd: 3 min

BOVAG heeft afgelopen week FNV ontvangen. De ludieke bijeenkomst was de afsluiter van een actieperiode van de vakbond waarbij ze BOVAG-bedrijven bezochten om aandacht te vragen voor naleving van de cao. BOVAG ontving de vakbondleden met alle égards en is content dat FNV spreekt over ‘herwonnen balans’ tussen werkgevers en werknemers in de motorvoertuigen- en tweewielerbranchebranche.

Peter Niesink, algemeen directeur BOVAG: “Met de totstandkoming van de cao in 2016 hebben de werkgevers van BOVAG laten zien dat ze goed werkgeverschap serieus nemen. Daarnaast staat bij BOVAG-ondernemers de deur open voor FNV-medewerkers om te spreken over de juiste naleving van de cao. BOVAG is wel van mening dat het gesprek tussen FNV en werkgevers makkelijker zal verlopen als FNV vooraf contact zoekt met de werkgever en afspraken maakt over bezoek.”

Onduidelijk

BOVAG helpt zijn leden daarbij om tot goede toepassing van de cao te komen. Als er in de afgelopen periode al sprake was van niet naleving van de cao, dan was steeds de oorzaak dat oude regelgeving werd toegepast, of dat uitleg van de huidige cao bepalingen onduidelijk is. Het is opdracht aan BOVAG en de vakbonden om tot een simpelere en meer eenduidige cao-tekst te komen, die niet tot misverstanden leidt. Vandaar ook dat op voorstel van BOVAG de vakbonden in de laatste Bedrijfsraadvergadering hebben ingestemd met het nieuw leven in blazen van de cao-commissie om te adviseren over goede uitleg en eventueel tekstuele aanpassing van de cao-teksten, om zo naleving te bevorderen.”

Generatiepact

Daarnaast heeft BOVAG aan de bonden voorgesteld om tussentijds het generatiepact in te voeren in onze sector, in navolging van de metaalsector. Werkgever en senior-werknemer zouden zo beiden op vrijwillige basis tot afspraken kunnen komen, waardoor de oudere medewerker minder gaat werken, met inlevering van een deel van het salaris en behoud van pensioenrechten.

Niesink: “Zo kan de oudere werknemer gezonder zijn pensioen halen en tevens ruimte maken voor jongere medewerkers. Dit zal ook bijdragen aan het eerder door de FNV geuite geluid dat de ‘werknemers op zijn’. FNV vertegenwoordigt immers veelal de oudere werknemers. Vakbonden hebben het voorstel van BOVAG in beraad. Ten aanzien van de zaterdagregeling is BOVAG van mening dat de motorvoertuigensector snel werk moet maken van de zaterdag als gewone werkdag, om niet achterop te raken bij wat consumenten wensen en wat concurrenten van buiten de sector nu al bieden aan consumenten.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring