ACM richt pijlen nu op bandenverkoop

Laatste update 09 november 2017 Leestijd: 2 min

Nadat het vizier van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) eerder dit jaar gericht was op de advertentieprijzen van auto’s, heeft de toezichthouder nu aangekondigd de prijzen van banden op de korrel te nemen. Ook voor banden geldt immers: niet-vermijdbare kosten moeten opgenomen zijn in de advertentieprijs.

In een brief aan de verkopers van banden aan consumenten meldt de ACM te hebben geconstateerd dat zij lang niet altijd de juiste advertentieprijs hanteren. De ACM roept verkopers op hun prijzen waar nodig zo spoedig mogelijk aan te passen. Vanaf 8 december gaat de ACM handhaven op de juiste advertentieprijs. Verkopers die prijzen hanteren waarin niet-vermijdbare kosten niet zijn opgenomen, lopen het risico op een forse boete.

Montagekosten

Wat zijn dan niet-vermijdbare kosten in geval van banden? Dat betreft kosten waar je als koper niet omheen kan, waar je dus niet van kan afzien. Meest evident is de verwijderingsbijdrage. Die is verplicht, maar doorberekenen daarvan niet. Kiest een bedrijf voor doorberekenen van de verwijderingsbijdrage, dan moet dat bedrag in de advertentieprijs zijn opgenomen. Op de website, in de showroom en in de prijslijst. En mag het bedrag dus niet achteraf alsnog op de factuur gezet worden.

Als het bij een bedrijf niet mogelijk is om banden los te kopen, dus zonder montage, dan moeten ook de montagekosten in de advertentieprijs verwerkt zitten. Heeft een klant bij een bedrijf de mogelijkheid om banden los te kopen, dan is dat niet nodig.

Een uitgebreide toelichting van de ACM en meer voorbeelden van wat wel en niet te doen, staan te lezen in deze brief plus bijlagen.

Veelgestelde vragen

Zijn bandenmontagekosten wel of niet vermijdbaar?
Gelden de regels ook voor bijvoorbeeld fiets- en caravanbanden?
8 december is wel heel kort dag. Is er niet te praten over een overgangsregeling, zodat bedrijven voldoende tijd hebben om de noodzakelijke aanpassing te doen?
Waar kunnen ondernemers terecht met vragen over dit onderwerp?

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring