Bestemmingsplan bedrijfspand verruimen in vijf stappen

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 3 min

Voor veel BOVAG-leden is het bedrijfspand de pensioenvoorziening. Maar de samenleving en de mobiliteitsbranche veranderen ingrijpend. De belangstelling voor dat bedrijfspand kon weleens tegenvallen. Een ruimere bestemming kan de mogelijkheden en de waarde van uw pand vergroten, en daarmee leegstand voorkomen.

Om de functiebestemming aan te laten passen, volgt u de volgende vijf stappen:

Stap 1 - Minimaal één keer in de tien jaar wijzigt de gemeente het bestemmingsplan. Houd die wijzigingen in de gaten en vraag op voorhand al om een ruimere bestemming op basis van de nieuwe plannen. Dit kan de waarde van uw pand verhogen.

Stap 2 - Als de gemeente een bestemmingsplan wijzigt, stelt ze eerst een ontwerpbestemmingsplan op die u zes weken mag inzien. Dien uw zienswijze in tijdens de ontwerpfase. Daarin kunt u pleiten voor bestemmingswijziging van uw pand.

Stap 3 - Staat er geen wijziging gepland in het bestemmingsplan van de gemeente? Vraag dan een ontheffing aan. Vaak staat in het bestemmingsplan zelf in welke gevallen ontheffing mogelijk is.

Stap 4 - Is er geen mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen, dan kan de gemeente het bestemmingsplan aanpassen op uw verzoek. Laat u hierbij door BOVAG of een van de partners op dit gebied adviseren of begeleiden.

Stap 5 - Als de gemeente besluit om uw verzoek in behandeling te nemen, dan start de procedure. Nu kunnen ook anderen hun zienswijze indienen op de voorgenomen wijziging. Dit betekent dus nog niet dat uw verzoek wordt gehonoreerd. Bij goedkeuring door de gemeenteraad wijzigt de gemeente het bestemmingsplan. Bij afwijzing kunt u niet in beroep gaan.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over herbestemmen en vastgoed op leden.bovag.nl/vastgoed. Daar vindt u onder andere wat BOVAG doet om leegstand van vastgoed tegen te gaan. Daarnaast staat daar praktische informatie voor als u zelf aan de slag wilt gaan.

Het pand van voormalig autodealer Reint Jan van Lochem is nu een indoor speelparadijs. Hoe heeft hij dat aangepakt? Dat leest u in BOVAGkrant 3

Meer weten over de visie van BOVAG op vastgoed? Dat leest u in BOVAGkrant 5.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring