Belangrijkste wijzigingen toezicht door RDW per 1 april op een rij

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

De RDW heeft deze week haar jaarlijkse Toezichtsbeleidsbrief (TBB) officieel gepubliceerd in de Staatscourant. Hierin staan alle wijzigingen die vanaf 1 april in het toezicht op de RDW-erkenningen van kracht worden. BOVAG zet de belangrijkste nog een keer op een rij.

De complete TBB is ook terug te lezen op de site van de RDW en in de zogenaamde Informatiemap voor de voertuigbranche. Daar wordt per soort erkenning precies uitgelegd wat er verandert per 1 april. De wijzigingen zitten vooral op een soepeler sanctiebeleid bij overtredingen. BOVAG heeft daar stevig voor gelobbyd en is tevreden over het resultaat. Momenteel praat BOVAG met de RDW over verdere vereenvoudiging en toekomstbestendigheid van de regels in het project Modernisering Erkenningen en toezicht (MERK).

Verandering in Erkenning Bedrijfsvoorraad

  • Ook na tijdelijke intrekking van de bedrijfsvoorraad blijft het mogelijk een auto uit de voorraad te naam te stellen op de koper van dat voertuig.
  • De bedrijfsvoorraad is er voor voertuigen bestemd voor de verkoop. Het is vanaf 1 april echter wel mogelijk voertuigen te repareren, restaureren of verkoop klaar te maken.
  • Een auto die in de bedrijfsvoorraad is opgenomen moet binnen vijf werkdagen na aanmelding in de voorraad kunnen worden getoond op het bedrijfsadres van de erkenninghouder of op een verifieerbare stallingslocatie. Tot nu toe moest men direct kunnen tonen. Dit geeft vooral lucht tijdens transport.
  • Het blijkt in de praktijk voor te komen dat men vergeet een voertuig in de voorraad op te nemen. Deze overtreding wordt nu minder zwaar bestraft. Het wordt een categorie 2 in plaats van 3.

Verandering in Erkenning Registratie Tellerstand

  • Wanneer bij een controle blijkt dat een verkeerde tellerstand is ingevoerd zal de eerste keer een informatief gesprek volgen met de mogelijkheid tot herstel. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen men direct een attentiebrief kreeg.
  • De controleur van de RDW zal meer leunen op de expertise van de bedrijven. Bij het aflezen van een tellerstand zal niet altijd meer de stroom op het voertuig hoeven worden gezet. Dit  om grotere schade bij een reeds beschadigd voertuig te voorkomen.
Lees de precieze inhoud van de TBB per erkenning op de site van de RDW >>

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring