Regels rondom medezeggenschap in training AWVN

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 3 min

Meer dan 10 medewerkers in dienst? Dan moet een bedrijf organiseren dat het personeel betrokken wordt bij besluiten. Dat moet met een ondernemingsraad (OR) op te richten als een bedrijf meer dan vijftig medewerkers heeft.

Hoe gaat dat in zijn werk en hoe zit het als een bedrijf minder dan 50 medewerkers heeft? Hierover organiseert AWVN een training over die BOVAG-leden ook kunnen volgen.

Het betrekken van medewerkers bij het bedrijf moet al, als er meer dan 10 medewerkers in dienst zijn. Via deze medezeggenschap betrekken werkgevers hun werknemers bij de totstandkoming van besluiten in uw onderneming en kunnen zij invloed uitoefenen op het beleid en de gang van zaken. Aan de andere kant krijgen bedrijven via medezeggenschap belangrijke informatie van de werkvloer. Voor werkgevers is het dan ook van belang om enigszins op de hoogte te zijn van de regels omtrent medezeggenschap.

Cursus Medezeggenschap voor werkgevers

Wilt u graag meer weten over medezeggenschap binnen uw onderneming? Dan verwijzen wij u graag door naar de training ‘Medezeggenschap voor werkgevers’, georganiseerd door AWVN. BOVAG is lid van AWVN en daarom kunt u voor de lidmaatschapsprijs gebruikmaken van de cursus.

Verplichtingen vanaf 10 werknemers

Wanneer meer dan 50 werknemers in een onderneming werkzaam zijn is het een wettelijke verplichting om een ondernemingsraad (OR) op te richten. Bij ondernemingen waar tussen de 10 en 50 werknemers werkzaam zijn, geldt de verplichting om een personeelsvertegenwoordiging (PVT) in te stellen als de meerderheid van het personeel dat wil. Voor ondernemingen met 10-50 werknemers waar geen OR of PVT is ingesteld, geldt de verplichting om tenminste twee maal per jaar met de werknemers in een personeelsvergadering bijeen te komen. Hierin wordt het personeel geïnformeerd en vraagt de ondernemer advies over beslissingen met belangrijke personele gevolgen.

Gemeenschappelijke ondernemingsraad

Naast de hiervoor genoemde mogelijkheden om medezeggenschap in te richten in uw onderneming, is het ook mogelijk om een gemeenschappelijke ondernemingsraad in te stellen. Bij de gemeenschappelijke OR is er sprake van één gemeenschappelijke OR voor alle vestigingen die onderdeel uitmaken van de organisatie. In dit geval hebben de aparte vestigingen dus geen afzonderlijke ondernemingsraden meer. In plaats daarvan zitten de gekozen OR-leden van elke vestiging gezamenlijk in de gemeenschappelijke OR. Hierbij is het wel belangrijk dat de werknemers in de verschillende vestigingen dezelfde belangen hebben en dient de directie hetzelfde te zijn.  
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring