Ondernemersvertrouwen autodealers op hoogste niveau sinds 2008

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Het grootste deel van de dealers verwacht voor de eerste helft van 2017 vergelijkbare of betere resultaten dan in het eerste half jaar van 2016. Het ondernemersvertrouwens nam in de tweede helft van 2016 sterk toe en staat nu op het hoogste niveau sinds het begin van de crisis in 2008.

Dit blijkt uit de conjunctuur-peiling van BOVAG over het tweede halfjaar van 2016 waaraan 1.152 bedrijven hebben deelgenomen, waaronder 181 autodealers.  

Verschillen tussen after sales en sales 

Autodealers zijn niet allemaal tevreden over de ontwikkeling van de winstgevendheid. 38% van de dealers rapporteerde een toename van de winstgevendheid ten opzichte van de dezelfde periode in 2015. Daar tegenover staat dat 31% de winstgevendheid zag afnemen. De dealers die aan deze conjunctuurpeiling hebben deelgenomen zijn in het tweede halfjaar van 2016 ook tevreden over de ontwikkeling van de omzet after sales: 41% zag de omzet toenemen en slechts 14% rapporteerde een afname.  

Afname verkoop nieuwe auto's 

Over de ontwikkeling van de omzet sales zijn de dealers echter negatief. 38% van de dealers rapporteerde een afname van de omzet sales en 34% van de dealers zag de omzet vanuit de verkoop toenemen. Deze cijfers sluiten aan bij de cijfers van RDC. Uit die cijfers blijkt dat de verkoop van nieuwe auto’s is in het tweede halfjaar van 2016 sterk is afgenomen: met 23,9% ten opzichte van een jaar geleden. Dit is te verklaren door het grote aantal registraties aan het einde van 2015 in verband met het fiscale voordeel destijds.  

Ondernemersvertrouwen sterk gestegen 

Voor de eerste helft van 2017 verwachten de dealers een positieve ontwikkeling van de resultaten ten opzichte van de eerste helft van 2016. 33% verwacht een toename van de omzet en 17% een afname. De winstgevendheid gaat naar verwachting bij 34% van de dealers omhoog, tegenover 15% dat een afname van de winst verwacht. Het ondernemersvertrouwen is dan ook sterk gestegen en staat op het hoogste niveau sinds het begin van de crisis in 2008: +19. 
 
>> Download de volledige rapportage onderdaan deze pagina (exclusief voor BOVAG-leden).

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring