In Memoriam Jaap Timmer 1939 - 2017

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 3 min

Mister TT, Mister Opel, maar voor ons bovenal Mister BOVAG. Op 22 februari bereikte ons het trieste bericht dat een van de meest markante en toegewijde persoonlijkheden die de Nederlandse autobranche ooit heeft gekend, is overleden.

Timmer-Jaap.jpg


Jaap Timmer werd 77 jaar en heeft zich vele decennia vol overgave ingezet voor de leden van BOVAG in het algemeen en voor de autodealers in het bijzonder. Als directeur/eigenaar van Opel-dealer Wander te Assen trad Jaap in 1992 toe tot het dagelijks bestuur van de toenmalige afdeling Auto, die twee jaar later werd opgesplitst in de Autobedrijven Associatie en de Nederlandse Dealer Associatie. Tot en met 2004 maakte hij deel uit van de Bondsraad en was hij plaatsvervangend lid van het Hoofdbestuur. In 2007 zwaaide Jaap af als vice-voorzitter van de NDA en werd hij benoemd tot erelid van BOVAG.
 
De familie Timmer zwaaide bijna honderd jaar de scepter bij autobedrijf Wander; allereerst Jaap’s vader Geert en daarna Jaap, die het bedrijf in 1997 overdroeg aan zoon GeertJan. Naast Opel werden ook de merken Kia en Mazda gevoerd. In 2012 nam Pouw de activiteiten over. Jaap Timmer was voorman van de Verenigde Opel Dealers Nederland en zette deze club nadrukkelijk op de kaart, net zoals hij op internationaal niveau de dealerbelangen met hand en tand verdedigde. Hij richtte in 1990 de Europese Opel/Vauxhall dealervereniging EURODA op en was daarvan bijna 25 jaar de voorzitter. Jaap coördineerde namens de dealers een financiële reddingsoperatie voor de fabrikant en was van 2010 tot 2013 lid van de Raad van Commissarissen van Opel. Binnen de Europese koepel CECRA nam hij tevens het voortouw voor de oprichting van de afdeling European Car Dealers. Via de stichting ROB behartigde hij tot het allerlaatste moment de belangen van autodealers.

Jarenlang trad Jaap op als gastheer en dagvoorzitter van het dealercongres, waar hij de vele bezoekers telkens weer vermaakte met zijn smakelijke anekdotes en moppen. Geen uitdossing was overigens te gek voor hem; om geheel in lijn met het gekozen thema acte de présence te geven, betrad hij het podium al eens als kastelein, keizer en zelfs als astronaut.
 
De lijst met functies die Jaap bekleedde in de autobranche is eindeloos en het is schier onmogelijk om elk van zijn activiteiten apart te benoemen, laat staan de vele onderscheidingen en erkenningen die hij daarvoor ontving. Boven alles was Jaap misschien wel de grootste steunpilaar die onze sector ooit heeft gehad. Een persoonlijkheid die iedereen tot in lengte van jaren bij zal blijven, vanwege zijn enorme toewijding, ongekende energie en zijn grote gevoel voor humor.
 
BOVAG gaat Jaap enorm missen. Het bestuur, de directie, medewerkers en leden van BOVAG wensen de familie Timmer en iedereen die Jaap lief had, heel veel sterkte toe bij het verweken van dit grote verlies.
 
Bertho Eckhardt,
Algemeen voorzitter BOVAG

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring