Geef uw mening over wetsvoorstel tot wijziging wet WIA en wet SUWI

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 3 min

Minister Asscher van SZW heeft een wetsvoorstel gedaan tot wijziging van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI). Hierover kunnen bedrijven en andere belanghebbenden hun mening geven via de internetconsultatie die tot 20 april open staat.

Onderdeel van dit voorstel is het verminderen van het aantal loonsancties en het vervallen van de loonsanctie voor eigenrisicodragers.

Het wetsvoorstel is onderdeel van een pakket maatregelen dat een aantal knelpunten in de Wet werk en zekerheid moet oplossen. Hierin staat dat het wel of niet, te laat of te vroeg inzetten van een tweede spoor in het kader van re-integratie van een medewerker niet langer tot een loonsanctie zal leiden. Het UWV toetst alleen of het re-integratietraject volgens plan van aanpak is verlopen, los van of het traject een tweede spoor bevat. Dit voorstel is uitgewerkt tot een concept wetsvoorstel en is gepubliceerd voor internetconsultatie

Het wetsvoorstel in het kort

Doel van het wetsvoorstel is om de knelpunten die werkgevers hebben ervaren bij de integratie van zieke werknemers te verminderen. Daarnaast moeten de verplichtingen van de werkgever beter draagbaar worden. Punten uit het wetsvoorstel:
  • De bevoegdheden van het UWV om boetes uit te delen worden gewijzigd.
  • Werkgevers die voor de WGA publiek verzekerd zijn, kunnen een tussentijds oordeel op de voorgenomen re-integratieactiviteiten aanvragen
  • Voor werkgevers die eigenrisicodrager WGA zijn, verdwijnt de loonsanctie.
Het volledige voorstel is te vinden op de website www.overheid.nl, waar het voorstel gepubliceerd is.   

Internetconsultatie

Reageren op dit voorstel kan tot 20 april 2017. Internetconsultaties hebben als doel om onder andere bedrijven te informeren over wetvoorstellen. Bedrijven kunnen hun ideeën over het voorstel via de consultatie kenbaar maken. De reacties en commentaren neemt het kabinet mee bij het maken van de wet. Vroegtijdig meepraten over de uitvoering van wetten kan helpen om wetten te maken die makkelijker en beter uit te voeren en te handhaven zijn. Meer informatie over internetconsultatie staat op de website www.overheid.nl.  


 


 

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring