Brede politieke steun voor integrale mobiliteitsaanpak

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 3 min

VVD, Groen Links, D66, Partij van de Arbeid, SP en CDA scharen zich achter de oproep om tot een integrale aanpak op het gebied van mobiliteit te komen. Dat bleek tijdens het Nationaal Mobiliteitsdebat op 9 maart in Utrecht, dat werd georganiseerd door de Mobiliteitsalliantie.

BOVAG maakt deel uit van de Mobiliteitsalliantie, bestaande uit 17 organisaties die zich bezighouden met verkeer en vervoer in alle soorten en maten. Van Transport en Logistiek Nederland tot de Fietsersbond en van de NS tot de ANWB. De alliantie organiseerde een verkiezingsdebat onder bezielende leiding van RTL- en BNR-presentator Rens de Jong, waarin de (kandidaat-)Kamerleden het vuur na aan de schenen werd gelegd over hun plannen voor de bereikbaarheid in Nederland.

Kilometerbeprijzing testen

Namens BOVAG nam algemeen voorzitter Bertho Eckhardt plaats op de eerste rij. Tijdens de discussie over het principe ‘betalen naar gebruik’ en kilometerbeprijzing kreeg Eckhardt veel bijval voor zijn pleidooi om eindelijk eens te starten met experimenten. “Iedereen heeft er de mond van vol en er zijn fervente voor- en tegenstanders, maar tegelijkertijd weet niemand waar we het nou precies over hebben qua kosten, inspanningen, tijdspad en de effecten ervan. Laten we daar dus eens mee gaan testen, zodat we weten waar we over praten en dan onze conclusies kunnen trekken”, aldus de BOVAG-voorman. Daarnaast vroeg hij expliciet aandacht voor meer en beter gebruik van ongevallenstatistieken, om ze de verkeersveiligheid naar een hoger niveau te tillen: “We weten inmiddels dat heel veel onderzoeksresultaten in de politiearchieven blijven en niet worden gedeeld met overheden, verzekeraars, de branche en het publiek. Om meer bewustwording te creëren, beter beleid te kunnen maken en beter te kunnen handhaven, is het cruciaal dat zulke info openbaar wordt.”

Trending op Twitter

De Mobiliteitsalliantie is opgericht om de politiek te bewegen extra aandacht te schenken aan en investeringen te doen in slimmere, eerlijkere, flexibelere, groenere en veiligere mobiliteit. Tijdens het Mobiliteitsdebat werden de deelnemers Van Helvert (CDA), Belhaj (D66), Visser (VVD), Kuiken (PvdA), Smaling (SP) en Van Essen (Groen Links) met prikkelende stellingen en vragen uit de zaal uitgedaagd het achterste van hun tong te laten zien. Het zeer levendige debat werd live uitgezonden op themakanaal NPO Politiek, op de site van de alliantie en via autoweek.nl, terwijl in de zaal journalisten van veel landelijke media verslag deden. De hashtag #NMD17 was donderdagochtend zelfs ‘trending topic’ op Twitter.



 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring