Nederlandse revisiebedrijven goed voor half miljard jaaromzet

Laatste update 02 augustus 2017 Leestijd: 2 min

In 2016 bedroeg de totale omzet in Nederland uit het reviseren van auto-, scheeps- en tractormotoren, versnellingsbakken en andere technische componenten 501 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoeksresultaten van BOVAG en de Vereniging voor Importeurs van Verbrandingsmotoren (VIV).

De revisiebedrijven verwachten volop te kunnen profiteren van de opkomst van de circulaire economie en zien in de elektrische auto zowel kansen als bedreigingen.

Tijdens de internationale vakbeurs RemaTec in Amsterdam presenteerden brancheverenigingen BOVAG en VIV de conclusies uit de eerste editie van ‘Revisie in Cijfers’ die binnenkort verschijnt. De geënquêteerde ondernemers verwachten dat vooral de transitie naar elektrisch vervoer van grote invloed zal zijn op de revisiebranche, zowel in positieve als negatieve zin. Op de kortere termijn maakt strengere wet- en regelgeving het reviseren van verbrandingsmotoren aantrekkelijker, maar verder in de toekomst denken veel ondernemers dat er sneller gekozen gaat worden voor het vervangen van onderdelen in EV’s, in plaats van reviseren. Een ruime meerderheid ziet ook de ontwikkeling richting een circulaire economie als een uitgelezen kans voor de branche. 

Ruim 5.500 werknemers

Uit het onderzoek blijkt dat begin 2017 ons land 475 revisiebedrijven telde, waarvan zo’n 60 procent revisie als hoofdactiviteit heeft en waarvan meer dan de helft in drie provincies is gevestigd: Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Ook Friesland en Zeeland tellen relatief veel revisiebedrijven, Noord-Holland en Utrecht juist weinig. De 475 Nederlandse revisiebedrijven bieden werk aan ruim 5.500 mensen, waarvan bijna 80 procent een contract voor onbepaalde tijd heeft en ruim driekwart fulltime werkt. Van de totale jaaromzet van 501 miljoen euro in 2016 was 87 procent afkomstig van zakelijke klanten en het gemiddelde rendement per onderneming bedroeg 6,9 procent. In de periode 2011-2013, ten tijde van de economische crisis, bereikte de omzetontwikkeling van de revisiebranche een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van herstel, hoewel er vanaf medio 2016 een stagnatie is waar te nemen.

> Download hier de presentatie

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring