Bezoek van de vakbonden? Check de richtlijnen

Laatste update 24 juli 2017 Leestijd: 2 min

BOVAG hoort via verschillende kanalen dat vakbondsconsulenten bedrijfsbezoeken brengen aan BOVAG-bedrijven. Deze bezoeken zijn de afgelopen periode helaas niet altijd vlekkeloos verlopen. Diverse BOVAG-ondernemers trokken hierover aan de bel bij BOVAG. BOVAG komt nu met richtlijnen voor BOVAG-bedrijven die bezoek krijgen van vakbondsconsulenten.

Richtlijnen

Hieronder staan een viertal adviezen die BOVAG als richtlijn meegeeft aan de leden. Ze zijn eenzijdig, vakbondsconsulenten zijn hier niet aan gebonden.
  • BOVAG adviseert BOVAG-leden het bezoek toe te laten en om in gesprek te gaan met de vakbondsvertegenwoordiger. Het geeft de ondernemer immers ook de mogelijkheid om te vertellen wat hij belangrijk vindt en hoe hij zaken geregeld heeft.
  • BOVAG raadt ondernemers aan om de vakbond de mogelijkheid te geven om binnen het bedrijf met de medewerkers te spreken. Dit hoeft niet binnen werktijd te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook tijdens de lunchpauze of aansluitend na werktijd in de kantine plaatsvinden. Medewerkers kunnen vervolgens uiteraard zelf bepalen of zij hier hun tijd aan willen besteden.
  • De werkgever kan samen met de vakbondsvertegenwoordiger de voorwaarden waaronder het vakbondsbezoek plaatsvindt bepalen. Daarbij valt onder meer te denken aan de datum, het tijdstip en de duur van het bezoek.
  • BOVAG adviseert ondernemers om het bezoek van de vakbondsvertegenwoordiger in principe te laten plaatsvinden zonder daar zelf bij aanwezig te zijn.

Vakbondsrecht

Op basis van de internationale ILO-verdragen van de Verenigde Naties moeten vakbonden bedrijven kunnen bezoeken om daar met werknemers die dat willen in gesprek te gaan. Dit is het zogenaamde vakbondsrecht. BOVAG vindt dat deze bezoeken op een fatsoenlijke manier en in goed overleg tussen ondernemer en vakbond plaats moeten vinden. Daarvoor kunt u deze richtlijnen gebruiken.

De richtlijnen gelden alleen voor bezoeken van externe vakbondsconsulenten. Is een van uw medewerkers vakbondskaderlid en wil deze binnen uw bedrijf informatie over de vakbond verspreiden, dan moet deze werknemer daar de ruimte voor krijgen. Dat staat ook in artikel 11 van de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf. Dit moet uiteraard gebeuren op een manier waarbij het werk niet onnodig verstoord wordt.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring