Fiscale vergoeding van vakbondscontributie. Hoe zit het?

Laatste update 02 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Werkgevers zijn verplicht mee te werken aan verzoeken van werknemers om de contributie van een vakbond fiscaal voordelig te vergoeden.

Het brutoloon wordt dan verlaagd met het bedrag dat aan contributie aan de vakbond is betaald. In ruil daarvoor ontvangt de werknemer een belastingvrije vergoeding ter hoogte van datzelfde bedrag. Werknemers moeten dit verzoek vóór 1 augustus van het betreffende kalenderjaar bij de werkgever indienen en deze vergoeding moet vervolgens uiterlijk in de maand december gegeven worden. Deze regeling geldt voor zowel de cao Motorvoertuigen als de cao Tank en Was. 

Werkkostenregeling 

De vergoeding van de vakbondscontributie wordt onder de Werkkostenregeling als loon aangemerkt en kan in de vrije ruimte worden ondergebracht. De vrije ruimte is in 2017 vastgesteld op 1,2% van het totale fiscale loon. De totale fiscale loonsom wordt berekend door de salarissen van uw werknemers bij elkaar op te tellen. Dit bedrag kunt u onbelast besteden aan arbeidsvoorwaarden. 

Wordt de vrije ruimte niet overschreden, dan kost de vergoeding van de vakbondscontributie u als werkgever niets. Is de vrije ruimte volledig benut en kan de vakbondscontributie hier dus niet uit voldaan worden, dan betaalt u over de vergoeding loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. Ga dus goed na of er nog voldoende vrije ruimte over is voordat u tot vergoeding over gaat. U kunt overigens als werkgever steeds zelf besluiten om de vergoeding van de vakbondscontributie al dan niet in mindering te brengen op de vrije ruimte, als de vakbondscontributie maar wel fiscaal voordelig vergoed wordt.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring