Veelgestelde vraag: wanneer geldt het btw-tarief van 6% in de fietsbranche?

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Het arbeidsloon voor het repareren van fietsen valt onder het btw-tarief van 6%. De werkzaamheden rond de aflevering van een nieuwe fiets vallen hier niet onder. Het repareren van een onderdeel aan deze nieuwe fiets wel.

Door de komst van nieuwe producten in de fietsbranche is soms onduidelijk welk btw-tarief moet worden gehanteerd. Vorig jaar zijn hier door een ondernemer vragen over gesteld aan de Belastingdienst. Zij hebben geantwoord met een zogenaamde standpuntbepaling. Deze standpunten gelden in gelijke situaties ook voor andere ondernemers. 

Service- en onderhoudspakketten
Onder voorwaarden geldt het verlaagde tarief voor: het arbeidsloon van servicebeurten die onderdeel vormen van een bij verkoop van een nieuwe fiets meeverkocht service-/onderhoudspakket, het arbeidsloon in de kosten van halen en brengen van een fiets voor reparatie en het arbeidsloon in de voorrijkosten voor een reparatie. Let wel op: in geval van een service- of onderhoudspakket moet het arbeidsloon (met btw-tarief van 6%) apart op de factuur worden vermeld. Het uurtarief mag bovendien niet hoger zijn dan anders.

Kosten rijklaar maken
Het normale tarief moet worden toegepast voor de kosten van het rijklaar maken van een nieuwe fiets, de kosten van een leenfiets bij repareren van een fiets, de kosten van bijkopen van garantie (als deze niet onder de verzekeringsvrijstelling valt) en de kosten van een (langere) proefrit.
 
Btw-tarieven op een rijtje

Wanneer geldt 6% btw:

  • Arbeidsloon bij het repareren/vervangen van onderdelen
  • Arbeidsloon bij montage en repareren/vervangen van accessoires
  • Verbruik van ondersteunende producten bij fietsreparaties
  • Onder voorwaarden: het arbeidsloon voor bijkomende prestaties bij fietsherstel zoals voorrijkosten of halen en brengen bij reparatie
  • Onder voorwaarden: het arbeidsloon voor servicebeurten als onderdeel in een service/onderhoudspakket 

Wanneer geldt 21% btw: 

  • Levering onderdelen
  • Levering accessoires
  • Reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan snor- en bromfietsen en bromscooters
  • Levering van nieuwe fietsen (inclusief afmonteren en rijklaar maken)
  • Mogelijk maken/verzorgen proefrit 
  • Ter beschikking stellen leenfiets bij repareren rijwiel

Vragen?
Download onderaan de pagina het informatieblad met alle details uit de wet en een verwijzing naar het goedkeuringsbesluit. Ook kunt u bovengenoemde standpuntbepaling teruglezen. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of (030) 659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring