Meer mogelijkheden voor mantelzorgers

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Uit de resultaten van de AWVN-enquête van afgelopen jaar blijkt dat een derde van de bedrijven in Nederland extra verlof biedt bovenop de wettelijke mogelijkheden. BOVAG wees haar leden op deze enquête en nodigde hen uit hem in te vullen. De resultaten zijn nu bekend.

Omdat de overheid steeds minder verzorgingstaken op zich neemt, komt er meer bij familie, vrienden of buren terecht. AWVN (de Algemene Werkgeversvereniging Nederland waar BOVAG ook lid van is) onderzocht welke ervaringen werkgevers hebben met medewerkers die ook mantelzorgtaken uitvoeren en welk effect dat heeft op de inzetbaarheid. 

Zorgverlof neemt toe

Afgaand op de uitslag van de enquête is verdere verruiming van de wettelijke mogelijkheden is niet wenselijk. Bedrijven nemen over het algemeen hun verantwoordelijkheid op het vlak van (mantel)zorgverlof. Dit past in het algemene beeld dat werkgevers en werknemers in onderling overleg knelpunten over (mantel)zorg vrijwel altijd oplossen. Wel verwachten werkgevers dat er meer vraag zal komen naar zorgverlof en dat de vraag naar zorgverlof de komende jaren zal toenemen.

Extra regelingen

Werknemerstevredenheid is de belangrijkste reden waarom werkgevers (mantel)zorgverlof en extra regelingen faciliteren. 51 procent van de werkgevers noemt dit als overweging. Lager ziekteverzuim geeft voor 36 procent  van de werkgevers de doorslag om mantelzorgers meer mogelijkheden te bieden. 88 procent van de werkgevers in Nederland biedt één of meer bovenwettelijke regelingen om medewerkers in staat te stellen hun werk te combineren met privétaken. Denk aan mogelijkheden om werktijden aan te passen, calamiteitenverlof of mogelijkheden om extra verlof in te kopen.

Meer informatie

Hoe is (mantel)zorgverlof bij uw bedrijf geregeld? Wilt u meer informatie hierover, of heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via leden.bovag.nl/ledenadvies.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring