Lijst investeringsaftrek 2017: interessant voor u en uw klanten

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Investeert u of uw klanten geld in milieuvriendelijke technieken? Dan kunt u deze in sommige gevallen aftrekken via investeringsaftrek (Mia en Vamil). De lijst met milieuvriendelijke investeringen voor 2017 is bekend.

BOVAG heeft een aantal interessante producten voor de mobiliteitsbranche op een rijtje gezet. U kunt de investeringsaftrek gebruiken als verkoopargument naar uw klanten.

> Bekijk de complete lijst op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

> Bekijk de lijst met goedgekeurde types en modellen


F 3108 Elektrische bus  (nieuw op de lijst)
a. bestemd voor: het vervoeren van personen met een bus, die: 
- behoort tot de Europese voertuigcategorie M2 of M3, en 
- voor de aandrijving voorzien is van een elektromotor, waarbij de voor de aandrijving benodigde energie wordt geleverd door één of meer lithiumhoudende accu’s en daarnaast remenergie wordt gebruikt voor de aandrijving, 
b. bestaande uit: een bus en al dan niet de volgende onderdelen: een vast aan het voertuig verbonden zonnepaneel en een oplaadstation. 
Het bedrijfsmiddel komt voor ten hoogste € 200.000 van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen. 
 
F 3109 Waterstofpersonenauto 
a. bestemd voor: het vervoer van personen over de openbare weg of op bedrijfsterreinen met een gekentekende auto met als hoofdmotor voor de aandrijving een brandstofcel met waterstof als brandstof en die een CO2-uitstoot heeft van 0 gram per kilometer, 
b. bestaande uit: een brandstofcelaangedreven personenauto. 
Het bedrijfsmiddel komt voor ten hoogste € 50.000 van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen. 

G3110 Elektrisch aangedreven voertuig 
a. bestemd voor: uitsluitend elektrisch vervoer over de openbare weg of op bedrijfsterreinen in de open lucht met een voertuig, dat is voorzien van een lithiumhoudende accu voor de opslag van energie voor de aandrijving, niet zijnde een fiets, bromfiets, snorfiets, quad, gehandicaptenvoertuig, brandstofcelaangedreven voertuig, bestelauto, vrachtwagen, bus, tram, metro, vorkheftruck of andere niet voor transport over de openbare weg bestemde mobiele machines, en voldoet aan de eis: 
1. voor een voertuig met kenteken een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer, of 
2. voor een voertuig zonder kenteken een actieradius van ten minste 50 kilometer op een volle accu, 
b. bestaande uit: een uitsluitend elektrisch aangedreven voertuig en al dan niet de volgende onderdelen: een vast aan het voertuig verbonden zonnepaneel en een oplaadstation. 
Het bedrijfsmiddel komt voor ten hoogste € 50.000 van het investeringsbedrag in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek. 
Toelichting: Zie bedrijfsmiddel D 3111 voor plugin-hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot van meer dan 0 en ten hoogste 30 gram per kilometer. Zie de bedrijfsmiddelen F 3109 en F 3116 voor waterstofpersonenauto’s en elektrisch aangedreven vrachtwagens. Zie bedrijfsmiddel F 3720 voor oplaadpalen voor eigen gebruik. 
 
D3111 Plugin-hybride personenauto zonder compressieontsteking (> 0 - 30 gram CO2 per kilometer) 
a. bestemd voor: het vervoer van personen over de openbare weg of op bedrijfsterreinen in de open lucht met een gekentekende personenauto, die is voorzien van een elektrische aandrijving, een verbrandingsmotor zonder compressieontsteking en een lithiumhoudende accu voor de opslag van energie voor de aandrijving, niet zijnde een dieselauto, en die een CO2-uitstoot heeft van meer dan 0 en ten hoogste 30 gram CO2 per kilometer, 
b. bestaande uit: een personenauto en al dan niet een oplaadstation. 
Het bedrijfsmiddel komt voor ten hoogste € 35.000 van het investeringsbedrag in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek. 
Toelichting: Dieselauto’s voldoen niet aan de omschrijving van bedrijfsmiddel D 3111. Zie de bedrijfsmiddelen F 3109 en G 3110 voor auto’s waarvan de CO2-uitstoot 0 gram per kilometer is. 

E3113 Aardgasvoertuig voor zakelijk vervoer 
a. bestemd voor: het vervoer van goederen of personen over de openbare weg met een voertuig met een aardgasmotor als hoofdmotor, waarvoor in het kentekenregister de vermelding van de Europese voertuigcategorie N1 (bestelauto) dan wel de vermelding ‘taxi’ is opgenomen, en waarbij onder aardgas ook wordt verstaan: biogas dat tot aardgaskwaliteit of beter is opgewerkt, 
b. bestaande uit: een door een aardgasmotor aangedreven voertuig. 
Het bedrijfsmiddel komt voor 50% van het investeringsbedrag in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek. 
Let op! Dit geldt dus niet voor personenauto’s met een aardgasmotor. Er is wel subsidie voor een bakwagenchassis of trekker op aardgas (A3117) en voor aardgasaflever- of aardgasvulpunten voor eigen gebruik (G3740). 
 
F 3114 Elektrische bestelauto (nieuw op de lijst) 
a. bestemd voor: het vervoer van goederen of personen over de openbare weg met een voertuig dat: 
- behoort tot de Europese voertuigcategorie N1, 
- is voorzien van uitsluitend een elektromotor, 
- is voorzien van lithiumhoudende accu’s voor de opslag van energie voor de aandrijving, 
b. bestaande uit: een elektrische bestelauto. 
Het bedrijfsmiddel komt voor ten hoogste € 75.000 van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

B 3118 Elektrisch aangedreven brom- of snorfiets met lithiumhoudende accu 
a. bestemd voor: het vervoer over de openbare weg of op bedrijfsterreinen in de open lucht met een brom- of snorfiets, voorzien van een elektromotor als hoofdmotor, waarbij de elektrische energie, waarmee de elektromotor wordt aangedreven, wordt opgeslagen in één of meer lithiumhoudende accu’s, 
b. bestaande uit: een elektrisch aangedreven bromfiets of snorfiets met één of meer lithiumhoudende accu’s en al dan niet een oplaadstation. 
Het bedrijfsmiddel komt voor 50% van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen. 

F3119 Fiets met overkapping en trapondersteuning 
a. bestemd voor: het vervoer van personen of goederen over de openbare weg of op bedrijfsterreinen in de open lucht met een fiets, 
- die is voorzien van elektrische trapondersteuning, 
- die is voorzien van een carrosserie of overkapping van niet-flexibel materiaal, die ten minste de berijder overdekt, en 
- waarbij de elektrische energie is opgeslagen in één of meer lithiumhoudende accu’s, 
b. bestaande uit: fiets met overkapping en trapondersteuning, één of meer lithiumhoudende accu’s en al dan niet de volgende onderdelen: een oplaadstation en een vast aan het voertuig verbonden zonnepaneel.

A3120 Lithiumhoudende accu voor elektrische vervoersmiddelen of mobiele werktuigen 
a. bestemd voor: het met een in het voertuig ingebouwde lithiumhoudende accu voorzien in de energiebehoefte van: 
1. een gebruikte elektrische auto als bedoeld in bedrijfsmiddel G 3110, 
2. een vaartuig bestemd voor vervoer op de Nederlandse binnenwateren of het Nederlandse deel van de Noordzee, 
3. een gebruikt mobiel werktuig als bedoeld in bedrijfsmiddel F 3410, of 
4. een gekoeld voertuig als bedoeld in bedrijfsmiddel B 3191, 
b. bestaande uit: een lithiumhoudende accu en al dan niet een snellaadsysteem. 
Het bedrijfsmiddel komt voor ten hoogste € 30.000 van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen. 
 
F 3125 Verwarmd ruitensproeiervloeistofsysteem voor een vrachtwagen (nieuw op de lijst)
a. bestemd voor: het ontdooien of reinigen van de voorruit van een vrachtwagen met water van ten minste 50 °C dat op de voorruit verneveld wordt, 
b. bestaande uit: een verwarmingssysteem en een vernevelingssysteem. 
Toelichting: Voor bedrijfsmiddelen geldt een minimum meldingsbedrag van € 2.500. Bij bijvoorbeeld een prijs van € 500 per verwarmd ruitensproeiervloeistofsysteem worden ten minste 5 verwarmde ruitensproeiervloeistofsystemen tegelijk aangeschaft en gemeld. 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring