Help mee met de herkentening van high-speed e-bikes

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Heeft u klanten met een ongeregistreerde high-speed e-bike? Wijs ze dan op hun kentekenplicht sinds 1 januari. Een mooie kans voor extra showroom- en werkplaatstraffic, want ze hebben natuurlijk ook een nieuwe helm nodig.

Vanaf 1 januari is een helm, een WA-verzekering en een gele kentekenplaat voor iedere high-speed e-bike verplicht. Omdat de high-speed e-bike 45 km/u kan rijden en dus een bromfiets is, hoort hij straks ook niet meer op het fietspad thuis. Zijn plaats is op de rijbaan. BOVAG heeft stevig gelobbyd tegen de verplichting om een echte bromfietshelm te dragen. Dat is gelukt, want voor helmen voor de high-speed e-bike is een nieuwe norm ontwikkeld.
De omwisseling van kentekens start op 1 januari 2017. Vanaf 1 juli 2017 moeten de kentekenplaten ook echt gemonteerd zijn en wordt er gecontroleerd. De RDW informeert alle geregistreerde eigenaren van high-speed e-bikes over de nieuwe regels en stuurt hen de nieuwe kentekenplaat en bijbehorende kentekencard uiterlijk eind juni toe.

Ongeregistreerde eigenaren

De achterliggende jaren zijn er echter ook ongeregistreerde high-speed e-bikes verkocht. De eigenaren daarvan worden niet automatisch geïnformeerd, maar hebben wel dezelfde kentekenplicht. Zonder kenteken mogen zij met hun high-speed e-bike straks niet op de openbare weg rijden. Heeft u als fietsondernemer zulke eigenaren in uw klantenkring, wijs hen dan op deze plicht en laat hen contact opnemen met de RDW. Dat levert u tegelijkertijd een kans om een helm te verkopen.

RDW-erkenning aanvragen

Heeft u nog geen RDW-erkenning Tenaamstelling Voertuig, dan raadt BOVAG u dit van harte aan. Daarmee biedt u nieuwe kopers van speed-pedelecs extra service, want ze hoeven dan bijvoorbeeld niet naar het postkantoor om hun speed-pedelec te registeren. Daarnaast krijgt u met zo'n erkenning ook een handelaarskenteken, waarmee u uw klanten proefritten kunt laten maken. Zonder zo’n groene plaat mag een ongeregistreerde fiets namelijk niet op de openbare weg. Niels Hansen, branchemanager BOVAG Tweewielerbedrijven: “Veel leden zijn terughoudend, omdat er aan de erkenning jaarlijks kosten zijn verbonden, maar als je twee of drie high-speed e-bikes per jaar verkoopt heb je die kosten al terugverdiend.”

Op het BOVAG Ledenportaal staat in het dossier 'High-speed e-bike’ alles wat u moet weten over de nieuwe regels.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring