Europese Commissie: iedereen moet toegang krijgen tot data uit auto's

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

De Europese Commissie (EC) vindt dat iedereen toegang moet krijgen tot data uit auto’s. En consumenten moeten zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen wie wat met die data mag doen. Dat blijkt uit een statement waarin de EC de data-economie in Europa heeft beschreven. BOVAG en CECRA zijn blij dat de EC hun visie op data daarmee onderschrijft.

Binnen CECRA, de Europese koepel voor autodealers en reparateurs, wordt al lang gelobbyd voor een eerlijk speelveld als het gaat om toegang tot data. De afgelopen maanden is die lobby samen met andere branchepartijen (zoals voor leasemaatschappijen en verzekeraars, onderdelenleveranciers, maar ook voor consumenten) verstevigd. Er werd een brede oproep gedaan voor een gelijke toegang tot data die door auto’s wordt gegenereerd, zodat daarmee onder andere innovatieve diensten kunnen worden ontwikkeld. Denk daarbij aan het stellen van een diagnose op afstand, het moment van onderhoud voorspellen en flexibele verzekeringspremies op basis van autogebruik. 

Open Telematics Platform

Veiligheid, privacy en transparantie zijn cruciaal voor de inzet van de connected car. Volgens CECRA zit de oplossing in een soort Open Telematics Platform (OTP) met gebruiksklare, gestandaardiseerde en beveiligde data, dat voor iedereen toegankelijk is. Deze oplossing moet uiteraard voldoen aan de strengste eisen op het gebied van veiligheid, privacy, betrouwbaarheid en databescherming, en tegelijkertijd zorgen voor meer ondernemersvrijheid en concurrentie, innovatie en, niet onbelangrijk, keuzevrijheid voor de consument. 

Niet gerust op

Geert Brummelhuis, namens BOVAG vertegenwoordigd in CECRA: “De Europese Commissie stelt in haar document dat sommige fabrikanten in de praktijk de data uit hun voertuigen alleen voor zichzelf beschikbaar houden en het andere partijen moeilijk maken om die data ook te gebruiken. Daarmee erkennen ze de grenzen en problemen waar autodealers en reparateurs die met data aan de slag willen nu tegenaan lopen. Het ondermijnt hun concurrentiepositie en houdt de mogelijkheid tegen voor partijen om technologische innovaties op de markt te brengen. Ook druist het in tegen de wettelijke keuzevrijheid van consumenten. Dat is precies waar wij ons binnen CECRA voor hebben hard gemaakt. We zijn dus tevreden dat de Europese Commissie dit inzicht met ons deelt. Maar tegelijkertijd zijn we er niet gerust op dat de fabrikanten de data uit zichzelf beschikbaar zullen maken. Daarnaast is het niet zeker of de data die ze nu wel ter beschikking stellen ook in de toekomst door anderen gebruikt mogen worden. Waarschijnlijk is er Europese regelgeving nodig die zo’n OTP mogelijk maakt.” 

Op 9 juni loopt een deadline af waarop de Europese Commissie duidelijk moet maken of er een OTP nodig is en of er daadwerkelijk regelgeving komt. BOVAG houdt u via de nieuwsbrief en de BOVAGkrant op de hoogte. 


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring