Data uit OBD-poort blijft beschikbaar voor álle partijen

Laatste update 21 december 2017 Leestijd: 2 min

In de nieuwe Europese typegoedkeuringsregels komt zwart op wit te staan dat de OBD-poort in auto’s ook beschikbaar blijft voor onafhankelijke autobedrijven. Een lobbysucces van BOVAG, dat met diverse andere branchepartijen hierover in mei een brandbrief aan de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Economische Zaken & Klimaat stuurde.

Met name de beschikbaarheid van data  die via de OBD-poort kan worden uitgelezen terwijl er met een auto gereden wordt, stond onder druk. Fabrikanten probeerden in de tekstvoorstellen van de nieuwe Europese typegoedkeuringsregels de functionaliteit tot de OBD-poort te marginaliseren, met als gevolg dat onafhankelijke partijen geen toegang meer zouden krijgen tot de data. Daarmee zou  een ongelijk speelveld worden gecreëerd en bovendien zou de vrije consumentenkeus voor onderhoud en reparatie van voertuigen kleiner worden. Ook zou er dan een rem gezet kunnen worden op de ontwikkeling van nieuwe vormen van dienstverlening op basis van voertuigdata in de mobiliteitsbranche in den brede.

In de nieuwe basisteksten voor de Europese typegoedkeuringsregels wordt straks uitdrukkelijk vermeld dat de OBD-poort in de auto’s toegankelijk blijft, zowel in stilstand als in beweging (laatstgenoemd alleen de mogelijkheid tot ‘alleen lezen’. De toegankelijkheid van de poort geldt  voor alle partijen, dus ook voor onafhankelijke autobedrijven. Het gaat om data ten behoeve van onder andere service, het stellen van diagnose, inspectie, testen voor typegoedkeuring, (her)programmeren en afstellen van de auto op nieuwe of vervangen onderdelen.

Lees hier de brief van BOVAG, ANWB en VNA aan ministers Schultz van Haegen en Kamp >>
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring